Перейти на мобільну версію сайту

23.08.2019

У ШКОЛАХ – НОВЕ МЕНЮ

наталія-200Уже понад рік в Україні реалізується програма оновлення харчування у школах. За рецептами «Нового шкільного харчування», які розробив кулінарний експерт Євген Клопотенко, годують учнів понад 1000 українських шкіл.

У рамках проекту було розроблено «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах», а також план впровадження нової шкільної культури харчування у шкільні їдальні по всій Україні. Ідею з новим харчуванням у школах підтримали і Міносвіти, і в Уряді. Правда, таке нововведення дісталося не до всіх освітніх закладів нашого краю.

Як стало відомо, з нового навчального року харчування за рецептами Євгена Клопотенка буде запроваджено в шкільних їдальнях Кам’янця-Подільського. Програмою пе­ред­бачено одноразове безкоштовне харчування (сніданки) вартістю 13 грн усіх учнів 1-4 класів, за виключенням пільгових категорій. Безкоштовними обідами вартістю 17 грн забезпечуються пільгові категорії дітей.

У шкільне меню, окрім традиційних страв, потрапили страви зі збірника Євгена Клопотенка. Відтак учні навчальних закладів міста ласуватимуть курячими нагетсами, стіками, бургерами з відбивною, рисом «Паелья», салатом з капусти з соняшниковим насінням та іншим.

Отож, діти їстимуть ласощі й, можливо, навіть бігтимуть у їдальню на сніданки й обіди, а не відмовлятимуться від них через те, що вони несмачні. Будемо сподіватися, що вони перестануть мчати в магазини за черговою порцією чіпсів, сухариків та напівфабрикатів. Адже що головне в харчуванні – щоб було смачно, корисно і поживно.

А що потрапляє в меню шкільних їдалень? Наприклад, сосиски і ковбаси, які Всесвітня організація охорони здоров’я зарахувала до канцерогенів. Чи неапетитні в’язкі каші, їсти які відмовляються діти. Або кабачкова ікра, що була популярна і неймовірно дефіцитна в радянські часи. А ще – супи із засмажкою, від якої на поверхні страви плаває неапетитний жир, і вона створює вигляд бридкої. Страви, приготовані з великою кількістю олії для смаження, стають дуже калорійними та не корисними. Дуже часто під час смаження в пательню додається забагато олії, тому краще надавати перевагу запіканню. А коли у наших школах бавилися із запіканками? 

Кулінарний експерт Євген Клопотенко радить шкільним кухарям під час приготування страви не нехтувати її зовнішнім виглядом. Їжа повинна приваблювати, бути апетитною на вигляд, щоб її захотілося з’їсти.

Чи станеться все так, як задумали організатори «Нового шкільного харчування», побачимо з початком нового навчального року. Але вже зараз тішить одне: освітянський простір невпинно змінюється, іноді в кращий бік, у чомусь – у гірший. Та головне, що дитина в освіті стає ключовою.


Дивіться також:




Повернення до списку




Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.