Перейти на мобільну версію сайту


13.09.2019

НА КАМ’ЯНЕЧЧИНІ – АМАРАНТОВІ Й КОНОПЛЯНІ ПОЛЯ

агроекограундМи живемо в непростий час кліматичної мінливості, коли спекотні періоди чергуються з періодами нескінченних дощів. За таких умов певною мірою страждає увесь бізнес, але найбільше – аграрний. Сільське господарство нині швидше нагадує лотарейний білет, і його успішність залежить від того, які культури ти вирощуєш цього року. Якщо вгадав із сівозміною, отримуєш результат, а як ні – «пролітаєш» разом зі всіма.

Щороку аграрії ламають голови, що б посадити, щоб отримати не лише високий, а й рентабельний урожай. Вишукують новинки, експериментують, звертають увагу на нішеві культури. А все нове, як відомо – це давно забуте старе.

У Кам'янець-Подільському районі цьогоріч також взялися за вирошування нішевих культур, зокрема амаранту та технічної коноплі. Обидві культури є не новими на аграрній арені, проте багато-хто про їхні властивості, можливо, навіть і не чув.

Вирощуванням екзотики цьогоріч займається ТОВ «Агро-Еко-Граунд», яке обробляє землі у південній частині нашого району, зокрема в Колодіївці, Гораївці та Старій Ушиці. Аби дізнатися, чому обрали саме ці культури з-поміж великої кількості нішевих, «КЛЮЧ» поспілкувався з директором підприємства Станіславом Романчуком.

– Станіславе Сергійовичу, звідки взялася ідея вирощувати саме амарант і технічні коноплі?

– Не відкрию великого секрету, коли скажу, що і раніше на цих землях вирощували нішеві культури, зокрема лікарські. Якщо по всьому району традиційними були пшениця, ячмінь, соняшник, кукурудза, то тут, зокрема в Колодіївці, Гораївці та Старій Ушиці, вирошували м'яту, мелісу, валеріану тощо. Минулого року ми розповідали про плани вирощувати екзотичні культури. Як бачите, слів на вітер не кидаємо.

– Амарант і коноплі, які Ви тут вирощуєте вперше, досить специфічні культури. З технологією вирощування не складно було розібратися. Клімат підійшов?

– Ми залучили провідних спеціалістів у цій галузі в якості консультантів. Крім того, було закуплено насіння амаранту і технічної коноплі в передових господарствах галузі. За це хочемо подякувати насіннєвому господарству амаранту – це ПП «Руна» з Кагарлицького району Київської області та насіннєвому господарству, яке займається вирощуванням конопель – ТОВ «Авекон» (м.Київ).

На жаль, не все вийшло ідельно, як хотілося. Заплановані терміни посіву були зміщені від оптимальних через погодні умови та нестачу спеціалізованої техніки. Але наш колектив мужньо бореться з тими проблемами і викликами, з якими ми зіштовхнулися вперше. Для нас це велика нагода взяти якомога більше користі та безцінного досвіду.

масло– Не переживаєте, де знайти покупців і продати отриманий урожай?

– Ні, попит на ці культури на ринку досить високий. Для нас головним завданням було виростити. Але ще складніше виявилося забезпечити збір врожаю та післязбиральну підготовку. Наразі всі сили спрямовані саме на ці етапи.

– Якщо говорити більш детальніше про кожну культуру, то перше, що цікавить, це, звичайно ж, коноплі. Рослини заборонені для вирощування, за це, а також їхнє зберігання і збут навіть є відповідне покарання в Кримінальному кодексі. Узагалі, це легально?

– Аякже. Одразу зауважу, що ми вирощуємо технічні коноплі, які є цілком легальними!

До 2012 року в Україні були одні із найсуворіших умов вирощування технічної коноплі. Плантації конопель потрібно було охороняти спеціальними загонами, а це відповідно впливало на кінцеву собівартість продукції. Тож охочих займатися вирощуванням цієї культури було досить мало. У серпні 2012 року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою спростилися умови для вирощування конопель з вмістом тетрагідроканнабінолу до 0,08%. Як наслідок, посівні площі в Україні збільшилися.

Сьогодні, щоб вирощувати технічні коноплі, господарству перш за все необхідно отримати ліцензію, яку видає Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Вона ж контролює обіг цієї культури, надає квоту і таке інше. Також треба мати дозвіл з Національної поліції, адже конопляні поля повинні бути під охороною. Насіння також має бути сертифіковане. Крім того, ми звітуємо про площу посіву, а вона у нас цього року займає 35 га, збирання та знищення рослинних залишків.

Щодо насіння, то обов'язковою умовою є посів тільки того, сорти якого внесені до Державного Реєстру сортів України і які не нижче другої репродукції. Ці сорти проходять певну перевірку на рівні держави. Держава знає, що в них апріорі не може бути завищеного вмісту тетрагідроканнабінолу. А чому не нижче другої репродукції, тому що коноплі відносяться до культур перехреснозапильних, і в процесі культивування відокремлюються чоловічі та жіночі особини. На сьогоднішній день селекціонерами практично створено однодомну культуру, але все одно в процесі еволюції чоловічі особини проявляються. Це ускладнює збиральні процеси, технологічне вирощування тощо.

коноплі– Що у результаті виходить із цих технічних конопель?

– Конопля технічна – культура без якої не могли себе уявити українці ще 100 років тому. Це була сировина для всієї текстильної промисловості, більше того, це була значна частина раціону. Вироби з конопель, насамперед одяг, відомі ще з 1 тисячоліття до нашої ери. Волокно конопель довге, грубе, але має велику міцність і не піддається гниттю при тривалому перебуванні у воді. З волокна виготовляють тканини, брезент, парусину, мішковину, пожежні рукави, канати, шпагат, шнури, цінний папір. Тканини з конопель антистатичні, гігієнічні, поглинають до 30% поту і 95% ультрафіолетових променів. 

З відходів первинної переробки конопель (костриці) виготовляють пластмасу, будівельні термоізоляційні та меблеві плити, фанеру, брикети для палива, целюлозу, за новими технологіями із волокна та костриці – оздоблювальні матеріали для офісів під дерево, мармур. Коноплесировина придатна для виготовлення окремих вузлів в авто– і літакобудуванні.

Не менш поширені коноплі і в харчовій промисловості. Конопляна олія була відома ще до соняшникової. Її добувають з насіння рослини за допомогою технології холодного віджиму, завдяки чому воно зберігає всі свої корисні властивості. Зовні цей продукт виглядає як зеленувато-прозора субстанція з горіховим ароматом. Вживання олії сприятливо впливає на лікування окремих хвороб, також її використовують в косметології та хімічній промисловості для виробництва оліфи, фарб, лаків, мила тощо.

З конопляного насіння добувають вітаміни і фітин, які використовують у медицині. Екстракти з листя конопель мають виражені антибактеріальні властивості. Конопляна макуха є цінним концентрованим білковим кормом для тварин. Загалом із конопель можна виготовити до 50 тисяч різноманітних виробів!

агроекограунд-2– Відверто, вражаюче! А як щодо другої екзотичної культури? Амарант настільки ж універсальний?

– Історія амаранту ще давніша. Це культура, яку людство однією з перших почало використовувати в сільгоспвиробництві. Це досить високорентабельна культура, стійка до хвороб. Амаранту цього року посіяли на площі 15 га. Але ця культура має і свої мінуси в технології вирощування – потрібно мати відповідну техніку для догляду і збирання, знати технологію зберігання насіння та інші виробничі ньюанси. Ця культура для нас нова, і всі процеси, пов'язані з нею, для нас є безцінним досвідом.

Узагалі кожна частина цієї рослини – коріння, стебла, листя, квіти, насіння – по-своєму цінна. Її використовують у медицині, косметології, кулінарії, а також як джерело енергії. У багатьох країнах амарант використовують по-різному – як овочеву і зернову культуру, лікарський засіб і кормову рослину.

За цілющою силою амарант можна порівняти хіба що із женьшенем. За поживною цінністю він перевершує усі рослини. Це була основна харчова культура інків, ацтеків і майя. Його вирощують уже понад 8 000 років. У їжу вживають зелень (свіже листя додається до салатів, сушене запарюється окропом та вживається як чай), борошно й олію із насіння. Продукти з амаранту сприятливо впливають на організм, зміцнюють імунітет. Це найсильніший антиоксидант, який тільки існує у природі.

Білок амаранту за своєю якістю та цінністю перевершує всі рослинні й тваринні протеїни. На нього багаті як насіння, так і зелень. Амарант містить також багато вітамінів і мінеральних речовин, особливо кальцій та фосфор.

З сушеного листя та суцвіть виготовляють дуже корисні фіточаї. Навіть багата на білок суха маса амаранту, яка залишається після обмолоту рослин, може використовуватися для годівлі великої та дрібної рогатої худоби.

Амарантова макуха – це найцінніший інгредієнт комбікормів, вона має високу енергетичну й поживну цінність, підвищує імунітет тварин, птиці та риби, прискорює обмінні процеси в організмі, нормалізує ліпідний і вуглеводний обміни, має протипаразитарні, протигрибкові та противірусні властивості, знімає запалення внутрішніх органів, покращує стан шкіри.

агроекограунд-1Амарант, крім того, що є дуже рентабельною культурою, є й відмінним попередником, бо збагачує грунт органікою та азотом. Корисною особливістю його також є властивість відновлювати засолені ґрунти. Дослідами доведено, що за 2–3 роки вирощування амарант здатен значно покращити родючість таких земель.

– Узагалі, в Україні виробляють якусь продукцію з амаранту?

– Звичайно. Продукти переробки амаранту застосовуються у харчовій, фармацевтичній, косметичній промисловості, а також у кормовиробництві. На сьогодні в Україні з амаранту виготовлять олію та борошно, крупи і пластівці, панірувальні сухарі, хліб і макарони. Також амарант широко використовується в медицині, з нього виготовляють фармацевтичні препарати та косметичні засоби, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, трав’яне борошно тощо.

Кожна культура, яку ми вирощуємо, унікальна по-своєму. Головне – дотримуватися усіх технологій, мати ринки збуту і думати на перспективу. Тоді буде і результат.


Теги: "Агро-Еко-Граунд", вирощування нішевих культур

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Послуги

Почему стоит выбрать Всеукраинский банк спермы?
Полная конфиденциальность с первого обращения в клинику;
Консультация репродуктолога и узких специалистов на основании уже имеющихся исследований и новых показателей;
Обследование на высокоточном оборудовании согласно последним...




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.