Перейти на мобільну версію сайту


20.09.2019

ХАРЧУЄМОСЯ ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ

Євген КлопотенкоМінестроне, кебаб, фалафель, полента, чахохбілі, бефстроганов, гратен, паелья, пудинг... Гадаєте, ми потрапили у вишуканий ресторан і обираємо, яку би із цих страв замовити? Ні! Ми знаходимося в шкільній їдальні, де готують усе, перераховане вище. Замість розмащеного по тарілці картопляного пюре, дубової перлової каші, несмачного супу, вкритого густим шаром олії, й блідого чаю в навчальних закладах нині готують нові страви, які із задоволенням їдять діти. Це все стало можливим завдяки появі нового «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», автором якого є високо кваліфікований кухар, кулінарний експерт, випускник французької школи кулінарії Le Cordon Bleu та автор проекту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

Нові зміни в харчуванні з'явилися не лише в столичних школах, а й у навчальних закладах нашого міста та ОТГ району. 

Реформа в галузі освіти, яка впроваджується не перший рік поспіль, торкнулася не лише якості навчального процесу, а й створення комфортних умов перебування школярів у закладах освіти. Це стосується не тільки поліпшення матеріально-технічної бази. Відчутні зміни відбулися цього навчального року і у шкільних їдальнях, де почали впроваджувати нове меню. 

Варто зауважити, що за останні 30 років рецептури страв для шкільних їдалень не змінювалися. Разом з тим, за цей час багато чого змінилося в кулінарії – від технології приготування страв до нових сучасних видів страв, нових інгредієнтів і навіть назв самих страв.

Автор ідеї «Нового шкільного харчування» Євген Клопотенко взявся за досить складне завдання – із застарілого й непрезентабельного шкільного меню зробити цукерочку, яку всі захочуть з’їсти. Він показав, як із звичайного набору продуктів можна приготувати страви, якими залюбки ласуватимуть школярі. Після низки експериментів, у тому числі й у столичних навчальних закладах, світ побачив «Збірник рецептур», у якому шкільним кухарям пропонувалося з 110 різноманітних страв і напоїв скласти меню, яке б оцінили діти. Результат не забарився. Як зізнаються не лише вчителі, а й учні, в їдальні зросла кількість відвідувачів, готувати стали смачно, корисно, а сніданки та обіди перетворилися у справжнє задоволення для дітей.  

кухняСМАЧНО І КОРИСНО
У новому Збірнику рецептур враховані сучасні вимого щодо здорового харчування. А саме, в стравах зменшено кількість солі та не використовуються продукти, що містять трансжири. До списку інгредієнтів додано сезонні овочі, які раніш не використовувалися (наприклад гарбуз), та спеції із сушеної зелені та пряних трав, які не є алергенами. Також до Збірника рецептур додані страви, які містять рослинний білок, наприклад, фалафель з квасолі. Крім того, до рецептур введено ягідні соуси, які зроблять страви не тільки більш корисними, але й більш привабливими.

Список із 110 унікальних рецептів поділений на декілька розділів: бутерброди та закуски, салати, перші страви, другі страви, солодкі страви, соуси та заправки, напої. Кожна страва, яка пропонується в Збірнику, має детальний опис, технологію приготування й навіть важливі примітки від Євгена Клопотенка, завдяки яким можна зорієнтуватися в секретах приготування тієї чи іншої страви.

Аби впровадити нове шкільне меню, Євген Клопотенко пропонує дотримуватися восьми практичних кроків. 

ВІСІМ КРОКІВ ДО НОВОГО МЕНЮ
Для ефективної зміни системи шкільного харчування, перш за все, потрібно правильно ввести новий збірник у шкільні їдальні. Цей процес повинен складатися з декількох кроків:

1. Створення єдиного ланцюжка взаємодії: батьківський комітет – директор школи – школярі (учнівське самоврядування) – оператор ринку (представник) або шеф-кухар. У цьому ланцюжку батьки та школярі повинні виступати органами контролю, а кухарі, окрім свого прямого обов’язку, повинні спілкуватися з батьками та учнями, отримувати від них зворотній зв’язок та корегувати меню.

Валентина Гарах2. Кухарі мають продивитися усі рецепти та ознайомитися з поясненнями до них. Бажано також подивитися відео, яке ми надамо, як саме готувати ту чи іншу страву.  

3. Повернення довіри дітей до їдальні (кухні). Наразі довіра відсутня, бо діти не бачили, як готують страви і не довіряють шеф-кухарям.

4. Ознайомлення батьків та дітей з новим шкільним меню поза межами школи. Для цього рецепти страв мають бути розміщені на стенді в їдальні, щоб батьки мали доступ до них та могли готувати страви зі збірника самостійно вдома.

5. Організація заходів (в середньому раз на місяць), на яких діти знайомитимуться з кухарями, матимуть змогу з ними поговорити, поставити питання. Це необхідно для того, щоб отримувати постійний зворотній зв’язок від прямих споживачів, тобто, від дітей напряму.

6. Презентації страв та інгредієнтів, що входять до їх складу. Перед обідом потрібно, щоб викладач читав та розповідав про страви та інгредієнти, які входять до сьогоднішнього меню.

7. Поступовий перехід від старого меню до нового. При створені двотижневого меню, поступово додавайте до нього нові страви зі збірника, починаючи з однієї страви на день до кінця 2018/2019 року навчального року, повноцінно – з 2019/2020 н.р.

8. Терпіння та наполегливість!

Кухар СлавутинкиГОЛОВНЕ – ДІТИ ЗАДОВОЛЕНІ
Отож, у новому меню можна експериментувати, поступово впроваджувати нові страви, дослухатися до думки інших. Наразі шкільне меню від Євгена Клопотенка впроваджено у всіх навчальних закладах обласного підпорядкування, міста й навіть у районі. Щодо останніх, то піонером у цьому напрямку стала Гуменецька ОТГ.

«КЛЮЧ» навідався у три навчальні заклади, аби переконатися в якості й результативності нового шкільного харчування.

У ліцеї «Славутинка», що підпорядковується обласній раді, запровадження нового шкільного меню не стало несподіванкою. Там і раніше були відкриті до експериментів.  

– Майже 400 дітей «Славутинки» охоплено харчуванням, – розповідає директор закладу Олена Козлова. – Відверто кажучи, у новому меню, запропонованому Євгеном Клопотенком, ми не побачили чогось оригінального, чого не було раніше. Завдяки підтримці обласного керівництва маємо можливість гідно харчувати школярів. П’ять разів на день харчуються учні, які цілодобово перебувають у закладі, й двічі на день – решта дітей. Ми маємо базове меню, адаптоване під можливості закладу. При цьому залишаємо за собою право експериментувати.

У день, коли ми завітали в навчальний заклад, у шкільному меню було справжнє розмаїття смакових пропозицій. На сніданок був манний пудинг, або полента, сир, хліб з маслом та чай з лимоном. На другий сніданок школярам пропонували батон з маслом, цукерки і кавовий напій. Ситний обід складався з салату з вареного буряка, супу з домашньою лапшою, плову, хліба й соку. Для школярів, які постійно перебувають у закладі, передбачені ще два прийоми їжі – вечеря (огірок свіжий або солений, смажена риба, овочеве рагу, хліб з маслом, фруктовий чай) і друга вечеря (бургер, чай з лимоном).

ТрудівниціШеф-кухар «Славутинки» Людмила Гораш розповідає, що в нове меню страви від Клопотенка вводять поступово, при цьому експериментуючи, мовляв, все й одразу зробити неможливо, адже є такі страви, які діти їдять неохоче, наприклад, рибу, а є й улюблені. Серед останніх – бургери, гарячі бутерброди, салат з капусти та соняшникового насіння, запіканки, курячий рулет зі спагетті. Також у меню завжди є сезонні фрукти, їх дають на другий сніданок. Цього тижня були і яблука, і банани, і виноград.

Експериментують із новим меню й у навчальних закладах Гуменецької об’єднаної територіальної громади. У Гуменецькому ліцеї, яким керує Ліна Пазюк, до впровадження нового шкільного харчування підійшли з усією відповідальністю. Тут шкільним харчуванням охоплено 225 учнів. Для них готують сніданки та обіди. Ще 37 школярів перебувають в групі продовженого дня, тож для них ще готують першу вечерю.

Кухар Галина Горна, перш ніж ввести якусь страву із збірника Клопотенка в шкільне меню, готує її вдома. Каже, що впровадження нових рецептів вимагає не лише відповідної підготовки а й відповідального підходу до самого процесу.

– Галина Дмитрівна – професіонал своєї справи, – розповідає директор ліцею. – Вона знає, хто з дітей що любить, яка кому страва сподобається. Одним словом – талант!

Вочевидь, що шкільним харчуванням діти задовлені, адже бувають дні, коли з’їдають все до останньої крихти. Із нового меню найбільше полюбляють курячі нагетси, курячі стіки, рис «Паелья», салат з буряка з сухариками, різноманітні запіканки, манний пудинг, печеню по-домашньому, а на сніданок – омлет з ковбасою та бургери. Серед напоїв, як би це дивно не прозвучало, але чай з лимоном. Річ у тім, що раніше в шкільних їдальнях дозволяли давати лише чай, без лимону. Маленька дрібничка зробила напій не лише привабливим, а й корисним.

– Головне у новому меню – це його якісь і презентабельний зовнішній вигляд, – додає Ліна Пазюк. – Діти харчуються із задоволенням. Зрештою харчуванням у нас охоплено чимало. Заклад опорний, сюди на навчання доїжджають учні з 10 населених пунктів об’єднаної громади. Із 225 школярів лише 37 харчуються за кошти батьків, решта – пільгова категорія, витрати на харчування якої компенсує Гуменецька сільська рада. Чесно кажучи, такого ставлення до освіти, яке маємо зараз, не було давно. Вдячні нашому керівництву громади, зокрема голові Інні Абдулкадировій та начальнику відділу освіти Лілії Срібняк за підтримку і розуміння, за те, що намагаються робити життя нашої громади якісним та комфортним.

До слова, у Гуменецькому ліцеї минулого року за кошти об’єднаної громади зроблено ремонт в їдальні та харчоблоці. Тож тут не тільки готують смачно, а й їдять у комфортних умовах.

Нове меню від Євгена Клопотенка з’явилося і у всіх навчальних закладах Кам’янця-Подільському.

Правда, в багатьох з них і до того якісно харчували дітей. Так, у НВК №9 ім.А.Трояна, до якого ми завітали цього тижня рецептурами від Клопотенка не здивовані.

– Багато із запропонованого збірника в нас було впроваджено в меню, – розповідає директор закладу Наталія Осадчук. – Можливо, не так ми ці страви називали. Приміром, у нас був рис з овочами, а в збірнику Клопотенка його назва рис «Паелья».

Із новинок у меню, за словами кухаря закладу Валентини Гарах, з’явилися бургери, омлет з ковбасою, нагетси, шніцель з курки, сирна запіканка.

Загалом у НВК №9 харчується 415 учнів молодшої школи та 362 школяра старшої школи. Тож кухня, можна сказати, що працює майже безперервно. Вартість обіду складає 17 грн. Безкоштовно обідають діти пільгових категорій населення.

Витрати на їхнє харчування взяв на себе міський бюджет.

Нове шкільне харчування від Євгена Клопотенка і справді стало проектом, який покращує культуру харчування в школах. І це приємно радує.


Теги: нове шкільне харчування від Євгена Клопотенка

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.