Перейти на мобільну версію сайту


03.05.2013

КАВ’ЯРНЯ НА КОЛЕСАХ: ЗРУЧНО, СМАЧНО

... Та чи безпечно?
25 квітня в Києві внаслідок вибуху вщент згоріла мобільна кав’ярня. Головною причиною НП експерти вважають вибух газового балона. Як виявилося, 90% київських кав’ярень на колесах працюють саме на газовому устаткуванні. Наступного дня після цієї події у столиці було прийнято рішення заборонити роботу мобільних кав’ярень, які працюють на газових балонах. Дозвіл на роботу залишили лише для тих кав’ярень, які працюють на електроенергії.    
Одразу ж після цього повідомлення, до редакції нашої газети почали телефонувати небайдужі кам’янчани з проханням повідомити, на якому обладнанні працюють мобільні кав’ярні у Кам’янці й наскільки безпечними вони є.
У нашому місті майже півтора року існують дві мобільні кав’ярні. Одна знаходиться поруч із зупинкою громадського транспорту біля Центрального ринку, інша – на вул.Гагаріна, неподалік виставкової зали. Обидві кав’ярні належать приватним підприємцям Арману та Артуру Авітянам.
-  Перед тим, як розпочати цей бізнес, ми, в першу чергу, подбали про безпеку, - говорить Артур Жирайрович. – Про газове устаткування не могло бути й мови. Наші кав’ярні з першого дня працюють на електрообладнанні. Можливо, дещо незручно, оскільки автівки залежать від точок електропостачання, але й для наших працівників, і для тих, хто стоїть поруч мобільних кав’ярень, це безпечно. Наразі плануємо відкрити ще одну кав’ярню на колесах. Вона має працювати на акумуляторах, тобто буде абсолютно автономною.
- Заклад харчування на колесах – доволі незвичне явище. Наскільки законодавчо врегульований цей бізнес?
- Ми працюємо легально. До відповідних структур подали документи на розміщення торгових IMG_8560.JPGточок у місті, а тим часом користуємося тимчасовим дозволом. Контролюючі органи періодично перевіряють наші кав’ярні. Поки що жодних відхилень не було виявлено. Крім того, наші працівники прислухаються до побажань клієнтів. Будь-який недолік одразу ж усувається. Намагаємося дотримуватися чистоти. Щовечора все обладнання ретельно миється. Продукція, яка швидко псується, наприклад, молоко зберігається у холодильниках.   
- Чи маєте Ви дозвіл на реалізацію випічки (все-таки кав’ярня розміщена просто неба)?
- Намагаємося не дозволяти такі речі. Але іноді клієнти просять, щоб у нас були хоча би маленькі кекси. Більше 5-6 штук ми не беремо на продаж.
Загалом, на цьому можна було б покласти й крапку, якби не одне «але»: баристи (працівники мобільних кав’ярень) не мають де мити руки! За словами Артура Авітяна, вони періодично споліскують руки гарячою водою, також користуються вологими серветками і рушниками. Якби кав’ярня знаходилася у закритому приміщенні, то, можливо, цього було би достатньо, але ми маємо справу з вуличною торгівлею в найбільш запилених місцях. Як до цього ставиться санепідслужба?
- Власники кав’ярень на колесах обов’язково мають забезпечити своїх працівників доступом до проточної води, - пояснює провідний фахівець Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області Оксана Горбатюк. – Про інші варіанти підтримування чистоти не може бути й мови!
Свого часу президент Всеукраїнської асоціації мобільних кав'ярень Віталій Бяльський заявив, що поки в законодавчій базі немає документа, яким би регулювався цей бізнес. Можливо, саме тому власники кав’ярень на власний розсуд вирішують, яким устаткуванням користуватися, як дотримуватися санітарних вимог та гігієни. Тішить те, що кам’янецькі кав’ярні на колесах безпечні в експлуатації, оскільки вони не працюють на газовому обладнанні. Та ще би дуже хотілося бачити безпечність з боку дотримання санітарно-гігієнічних норм...

Теги: кав’ярня на колесах

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.