Перейти на мобільну версію сайту


04.03.2016

ГРЕЧАНЕ ПИТАННЯ

Гречка подорожчала втричі. І це не межа.

Саме такої думки дотримуються експерти. Чому вже кілька років поспіль улюблена крупа українських політиків і довірливих виборців так скаче в ціні, «КлюЧ» спробував розібратися цього тижня?
Сьогодні українські господині стоять перед вибором, що купити - кілограм м’яса чи гречки, яка доганяє його за вартістю. У деяких супермаркетах Вінницької, Одеської та Київської областей ціна за цю круп’яну культуру стрибнула до позначки в 70 грн/кг!

- Наразі я би виділила три фактори, які формують ціну на гречку, - коментує ситуацію виконавчий директор Асоціації «Сільськогосподарські товаровиробники Поділля» Світлана Антонецька. - Перший - це кількість посівних площ: за останніх п’ять років, принаймні в нашому районі, вона залишається на рівні 100-150 га. Гречку сіють два агроформування (ФГ «Колос-Агро», СТОВ «Нефедівське») та одне фермерське господарство - ФГ Данилюк. гречкаЗбільшення податкового навантаження на аграрія також вплинуло на здорожчення продукції. Держава, обклавши податками виробників та переробників, у такий спосіб «простимулювала» їх до збільшення ціни на реалізацію продукції. Також цього року змінено нормативно-грошову оцінку вартості землі сільськогосподарського призначення, відповідно зросте орендна плата та зміняться сукупні витрати. І це не може не вплинути на кінцеву собівартість продукції, незалежно гречка це чи пшениця. З кожним роком сільське господарство стає менш рентабельним. Без підтримки держави аграріям буде вкрай важко вижити.

Якщо раніше рентабельність агрофірм по району в середньому коливалася в межах 40-50%, то сьогодні ця цифра скоротилася вдвічі. Рентабельність у рослинництві, зокрема зернових культур знаходиться в межах 15-20%. Про такі малорентабельні культури як гречка, овес і жито годі й говорити. Площа їхніх посівів щороку скорочується, а в нашому районі взагалі перебуває на межі зникнення.

Те, що для агровиробників настали не найлегші часи, підтверджує і заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА Надія Сузанська.

- Щодо улюблениці гречки, то її вирощування залежить від кількох ньюансів, - каже вона. - У першу чергу, гречка дуже чутлива до мікроклімату - засуха чи невчасне збирання - і ви можете забути про урожай. У період цвітіння не менш важливим є запилення, тож аграрій має подбати ще й про бджіл.

Зрештою, навіть якщо фермеру і вдалося виростити урожай, відкритим залишається питання, куди його реалізувати. Найближчий елеватор не закуповує гречку. Потрібно або самому шукати в обласних центрах, або чекати на дзвінок від когось із переробників.

Із урожайністю 6-8 ц/га гречка для українських аграріїв залишається швидше продуктом розкоші аніж масового вирощування. У той час як ціна на гречку в магазинах і на ринках нещадно росте, сільгоспвиробники скаржаться, що не мають ані нормальної ціни, ані ринків збуту. Минулого року Державний аграрний фонд закуповував у аграріїв гречку за ціною, яка ледве перевищувала 3 тис. грн за тонну, щоправда через кілька місяців її підняли до 6 тис. грн. У такий спосіб держава, руйнуючи виробництво, грала в цінові ігри одночасно і з виробниками, і зі споживачами, натравлюючи одних проти інших.

Сьогодні в рослинництві, на відміну від галузі тваринництва, легше переорієнтуватися на виробництво рентабельних культур. Ними й досі залишаються соя, соняшник, ріпак, кукурудза та пшениця. Зауважу, що остання тримається зі всіх сил. Щодо гречки, то її дефіцит - наслідок свідомої державної політики, спрямованої на зупинку розвитку вітчизняного агросектору.

Теги: гречка, ціна

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Послуги

Производство подставок под мобильные телефоны на витрину.
Любые размеры под заказ и со склада.
http://promplastic.com/content/33-podstavki-dlya-telefonov-na-vitrinu




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.