Перейти на мобільну версію сайту


12.10.2012

«БЕЗ ГМО» ВЖЕ НЕ БУДЕ?

А от з ГМО, напевно, залишиться...
Минулого тижня Кабмін схвалив законопроект, який дозволяє виробникам харчових продуктів не робити спеціальні позначки про відсутність у товарах генетично модифікованих організмів. Якщо цей проект Закону Верховна Рада таки гмо1.JPGзатвердить, то виробники продукції, яка не містить генетично модифікованих організмів, або ж коли їх частка менша, аніж 0,9%, зможуть не маркувати продукти позначенням «Без ГМО».
До цього часу, відповідно до чинного законодавства, виробники та імпортери ставили позначку «без ГМО» на всіх без винятку харчових продуктах, навіть тих, у яких ГМО в принципі не може бути, як от на солі, соді, воді у пластикових пляшках, харчових продуктах, де відсутній білок. Іноді доходило взагалі до абсурду - напис «Без ГМО» з’явився навіть на упаковках цементу і туалетного паперу!
Натомість урядовці пропонують зобов’язати виробників продукції обов’язково вказувати на товарі наявність ГМО, якщо вони у ньому є. Також ці товари мають знаходитися на полицях окремо від так званих біопродуктів.   
З одного боку, цей законопроект має право на життя, та з іншого, у ньому, врешті, як і у всьому, що в нашій країні робиться, є підводні течії.
Для початку пригадаємо, що ж таке генетично модифіковані організми. Це будь-які живі організми, як от бактерії, рослини чи тварини, генетичний матеріал яких змінений неможливим у природі способом за допомогою сучасних біотехнологій. Тобто вчені вбудовують у геном одного організму певний ген іншого, який відповідає за бажану функцію чи властивість, яку хоче отримати людина. Наприклад, у рослину можна ввести гени, які відповідають за стійкість до несприятливих навколишніх умов.  
Найбільш розповсюдженими у світі є генетично модифіковані соя, кукурудза, рис, томати, рапс, картопля, цикорій та гмо4.jpgцукровий буряк. А далі - увага! Всі вони, як сировина, потрапляють до різноманітних харчових виробів. Ми купуємо сосиски, варену ковбасу, паштети, пельмені, каші швидкого приготування, печиво, цукерки, шоколад, морозиво, соуси та багато інших продуктів із справжнісінькими ГМО. Щоправда, на упаковках цих товарів донині милуються написи «Без ГМО», і навряд чи із прийняттям змін до закону виробники вказуватимуть на наявність ГМО. Навіть, якщо їх до цього змусять, вони замаскуть інформацію під різноманітними «Е...», розшифрувати які пересічна людина навряд чи зможе.  
Хоча захисники генетично модифікованих організмів запевняють, що ГМО - це єдиний порятунок людства від нестачі їжі у майбутньому, адже сорти рослин з ГМО стійкі до хвороб і змін погоди, швидше дозрівають, довго зберігаються, мають гарний вигляд та не бояться шкідників, опоненти стверджують, що всі ці нескінченні «плюси» нівелюються перед побічними ефектами внаслідок вживання продукції з ГМО. В людей, які зловживають такою їжею, частіше, ніж в решти, виникають алергічні реакції, знижується імунітет, порушується обмін речовин, змінюється кишкова мікрофлора, можуть виникати мутації генів у майбутніх поколіннях, а також провокується ріст онкопухлин. Останніх два роки французькі вчені проводили дослідження на 200 щурах, годуючи їх винятково генетично модифікованою кукурудзою. У результаті досліджень, у всіх піддослідних виявили ракові пухлини.
Декілька місяців тому Микола Азаров заохочував українців відроджувати радянську звичку власноруч вирощувати на дачних ділянках овочі та фрукти. Тоді деякі ЗМІ в’їдливо кепкували з пропозиції Прем’єр-міністра. А дарма. Поки що це єдиний спосіб забезпечити свою родину справжніми натурпродуктами.

Теги: ГМО

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.