Перейти на мобільну версію сайту


06.04.2012

ВЕЛИКОДНІЙ ПЕРЕПОЛОХ

Скоро велике свято усіх християн - Великдень або Пасха. Підготовка до нього у розпалі - рахуй, кошика великоднього треба скласти, оселю прибрати, щось смачненького на стіл для гостей приготувати. А для деяких господинь роботи взагалі волошина - копия.jpgнепочатий край, бо й не тільки паску печуть власноруч, а й писанкарством трохи захоплюються.
Враховуючи, що основний тягар великодніх приготувань лягає на тендітні жіночі плечі, кого ж, як не жінок питати, як вони готуватимуться до Великодня.
Депутат міської ради Валентина Волошина розповіла "Таблоїду", що паску пече багато років, але не в Кам’янці, а у мами в селі на Дунаєвеччині. Разом із сестрами за усталеною традицією Валентина Петрівна щороку на Великдень їде до батьківського дому.
- Мама, окрім традиційної паски, пече великий пиріг з яблуками, - розповіла під час телефонної розмови Валентина Волошина. - А для зятів готує гречані лежні. Взагалі, у нас є два рецепти приготування пасок, за якими пекли ще мої бабусі. Але зараз, на жаль, не можу вам їх продиктувати, бо знаходжусь у Києві.
Як виявилося, родина Волошиних їсть паски, приготовлені із печі!
Сама ж Валентина Петрівна дуже набожна, великодню службу відстоює повністю. Майже вся родина дотримується посту вже багато років поспіль. А одна із сестер взагалі вегетаріанка.
Натомість ще одна міська депутатка Надія Сільченко паску не пече. На Великдень разом із сім’єю Надія Антонівна їде до матері на Тернопільщину. От мама якраз і займається випіканням пасок, які у неї виходять гарними та пишними. До речі, традиційний пасхальний хліб у родині Сільченко печеться теж за старовинним рецептом.
Начальник міського управління освіти і науки Світлана Старченко завжди пекла паски сама. А от останніх кілька років часу на випічку не вистачає: у головної освітянки міста його відбирає робота. Світлану Володимирівну на Великдень пригощають домашніми пасками друзі та родичі. Крашанки, щоправда, робить сама. А на Великдень вранці обов’язково піде до храму святого Володимира, що в селищі цукрозаводу.
Так саме за нестачею часу не пече паски і керуюча справами міськвиконкому Валентина Стельмах. Раніше вони кулінарили перед Пасхою із мамою і бабусею. Сьогодні ж Валентина Вікторівна вирішила поділитися з нами рецептом випічки савчук_1.jpgВеликоднього хліба, який їй у спадок дістався від бабусі Емілії.
- Тісто на опару потрібно обов’язково поділити на дві частини, - каже Валентина Вікторівна. - В одну додати жовтки, перетерті з цукром, а в іншу - білки, збиті з цукром. Дати настоятись півгодини. Потім частину тіста із жовтками перекласти у частину з білками і добре вимісити.
Для колишнього районного, а нині міського начальника департаменту правового супроводу й контролю Наталі Савчук випічка паски, то цілий ритуал. Цей рецепт приготування їй дістався від бабусі Марії і зберігається у родині в таємниці від сторонніх вух та очей.. Одне, що сказала Наталія Федорівна, так це те, що на тісто йде великий розхід яєць - аж 40 штук.
- Перед Пасхою, - каже Наталя Савчук, - я, мама і донька Дарія пораємось на кухні. Печемо паски, готуємо крашанки. А Даша розмальовує писанки. Одразу ж створюється атмосфера передсвяткового настрою.
Цього року родина Савчуків Великдень зустріне у соборі Олександра Невського.j_3586.jpg
Головні рупори міського голови та голови райдержадміністрації, прес-секретарі Яна Мельничук та Ірина Вареницька також готуються до великого свята. Хоч Яна пасок пекти не вміє, та цей недолік компенсує писанкарством. Разом із сином Дмитром щороку розписують крашанки. Тут ініціативу в свої руки бере син - керує мамою, які узори цьогоріч будуть «в моді», а які ні. Чом не Дім високого писанкарства від Мельничуків.
Ірина також із тістом не зовсім на ти. Паски пече бабуся Галя, до якої прес-секретар із сім’єю щороку їздить в гості на Великдень. Натомість онуці за розпорядком на домашній кухні дістаються м’ясні страви, рецептом однієї з яких сьогодні вона ділиться із читачами «КлюЧа».
DSC00995_1.jpg- У народі на цю страву говорять «рулька», або, просто кажучи, запечна свиняча нога, - розповідає Ірина Вареницька. - Кожна господиня її готує по-своєму, і в будь-якому випадку вона буде смачна. Я її готую так: вибираю завжди передню ногу, вона більш м’ясна. Обчищену і вимиту на ніч заливаю її мінеральною сильногазованою водою із сіллю. Наступного дня мариную. Обов’язково слід зробити глибокі надрізи і нашпигувати їх великою кількістю часнику, щедро посолити і поперчити. Перчити краще білим перцем: він має делікатний та м’який смак. Також додаю сушений розмарин, мелений коріандр, сушений часник та паприку. Потім все закладаю у рукав для випікання.
У духовий шафі «рулька» готується майже 4 години при невисокій температурі. Тим часом нарізаю нечищену вимиту картоплю скибками і також запікаю в духовій шафі (окремо). Коли «рулька» готова, нарізаю і накладаю поверх картоплі, поливаючи соком, який утворився в ході запікання. Це все наша українська кухня. bbafce0155021d4a1e5fe4c931f84322.jpgА саме головне, що готується ця страва дуже просто.
Не могли ми оминути і професійного пекаря, який трохи «розбавить» жіночий колектив. У директора ТОВ «Український кристал», депутата міської ради Володимира Юр’єва паски вдома ніхто не пече. Воно й не дивно, - ціле підприємство напередодні Великодня трудиться над цією задачею! Минулого року випекли 10 тисяч пасок, цього року планують більше.
- Головне у рецепті паски, хороші яйці й маргарин, - переконаний Володимир Васильович.
Ми ж додамо, головне пекти паску та зустрічати Великдень з гарним настроєм. І тоді все вдасться!

Теги: світське життя

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями
Діють акції




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.