Перейти на мобільну версію сайту


02.11.2012

ШАНУВАЛЬНИКИ «ТИХОГО» ПОЛЮВАННЯ

Полювання без ризику для життя, але з традиційними, як для такого виду діяльності елементами - азартом, можливістю отримати здобич, побути один на один з природою, зрештою, мати гарний результат у вигляді кулінарного шедевру. Тихе полювання - це винятково збирання грибів.
Хоч, на перший погляд, і здається, що грибником може стати кожен, але, як виявляється, не таке вже й легке це заняття та не всім воно до душі. Потрібні витривалість, наполегливість, зрештою, терплячість і, головне, бажанння. Ті ж, хто у захваті від Кшемінський.JPG«тихого» полювання, сьогодні діляться враженнями з «Таблоїдом».
Як з’ясувалося, багато відомих людей Кам’янеччини затяті грибники. Мало того, що вони із задоволенням розповідать про своє улюблене хобі, та ще й не забувають у краєвський (1).jpgрозповідях згадати всіх, причетних до цієї корисної справи, - родичів, друзів, знайомих, колег по роботі, товаришів.
Директор дитячої юнацько-спортивної школи №1 Станіслав Кшемінський - грибник зі стажем. Тільки починається сезон, як він із дружиною Мариною перевіряють улюблені грибні місця. Ось кілька днів тому повернулися з лісу, що в селі Залуччя, з гарним уловом білих грибів та печериць.
Як зізнається Станіслав Сігізмундович, найбільша кількість грибів, яку сім’я зібрала за один раз, вмістилася у вісім відер! Хоч цього року й не було такого сезону, але грибних запасів на зиму родина Кшемінських заготувала достатньо.
Полюбляє блукати грибними стежками і начальник Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ніна Березніцька. Ніна Сергіївна, як справжня господиня, із задоволенням поділилася з нами рецептом грибного паштету.
Отож, у першу чергу, нам знадобиться 3 кг опеньок. Саме ці гриби стануть основою для паштету. Опеньки пропустити через м’ясорубку. Підсмажити по 0,5 кг моркви та цибулі і змішати з грибним фаршем. Додати 0,5 л олії та томатної пасти, сіль, перець за смаком. Отриману суміш варити впродовж 40 хвилин. Готовий паштет розкласти по банках, стерилізувати 20 хвилин.
Березн_цька НС гриби.jpgНайбільший грибник серед правоохоронців - колишній начальник штабу міськвідділу міліції, а нині пенсіонер Олександр Краєвський. Хоч сьогодні він тимчасово проживає у Москві, але й там не полишає улюбленого заняття. Каже, що справжній грибник гриби знайде скрізь. Він же свої зазвичай знаходив у лісах Лисківців, Хотина та Лясківців.
Мариновані білі гриби за рецептом Олександра Краєвського куштував навіть колишній Міністр внутрішніх справ: стравою головний силовик країни залишився вельми задоволений. Отож, для допитливих пропоную рецепт маринування білих грибів майже за «міністерським» стандартом.
Білі гриби промити в холодній воді із сіллю та лимонною кислотою. Відварити протягом 30 хвилин. Промити холодною водою і розкласти у літрові банки.
На 1-л. банку потрібно: 3 лаврових листки, 2 гілочки петрушки, 5-6 горошин чорного перцю, 2-3 горошини духм’яного перцю, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, на кінчик ножаковальчук.JPG лимонної кислоти, 2 ст. л. оцту.
Спочатку закладається півбанки грибами, потім додаються всі спеції, далі - решту грибів, і аж насамкінець - оцет. Гриби заливаємо холодною кипяченою водою.
Банки накриваємо кришками і стерилізуємо протягом однієї години.
- За один похід у ліс буває назбирую 300-400 штук, - і це лише білі гриби! - зізнається Олександр Краєвський. - Часом інших додому й не беремо. А от навесні полюбляє збирати сморжі. Ці гриби не всі збирають, бо думають, що вони неїстівні. Та насправді сморжі надзвичайно смачні!
Цього року вдалим був грибний сезон для начальника ЖЕКу №= = = =Емілії Мазур.
- Знайшли у Циковій величезний пеньок, а на ньому - не менший кущ опеньок. Не втрималися, щоб не сфотографувати, - із захопленням розповідає Емілія Станіславівна. - У нас в родині найперший грибник - то чоловік Михайло. А я швидше біля нього за компанію.
Колись були часи, що й в Карпати за грибами їздили. Сьогодні ж часу вистачає хіба на наші ліси, недалеко від Кам’янця.
Найбільша грибна знахідка Емілії Мазур - білий гриб, вагою приблизно 600 грам.
Майстром «грибної ловлі» був колись директор Інституту механізації і електрифікації сільського господарства ПДАТУ Іван Бендера. Він також їздив на карпатські білі. Привозив їх звідти вже навіть трохи провареними.
Сьогодні ж Іван Миколайович до грибництва ставиться стримано. А от його колега, колишній 2-ий секретар райкому комсомолу, нині доцент кафедри менеджменту організацій і адміністрування Інституту бізнесу і фінансів ПДАТУ Василь Ковальчук, улюбленої справи не покидає.
DSC_0088.JPG- «Тихе» полювання - то наша сімейна традиція, - каже Василь Григорович. - Батько був затятим грибником. Коли знаходив грибну поляну в лісі, то «позначав» її, заломуючи гілочку. Потім повертався додому, брав мене з собою, і ми ніби випадково знаходили грибне місце.
Ми жили в Зінькові, на території колишнього панського саду. Куди не глянь - краса неймовірна. Відверто кажучи, наш подільський ліс - то храм природи. А зустріти схід сонця у лісі - велике благо!
Рекорд нашої родини у збиранні грибів був встановлений у 1988 році. Тоді ми назбирали 206 білих грибів та шість відер підосичників. А найбільша кількість білих getImage.jpgгрибів була 736 штук! Але тоді нам з дружиною Світланою допомагав товариш-лісник, то це, мабуть, не рахується. Збирали ми в урочищі поблизу села Гута-Чугорська.
Серед улюблених місць «тихого» полювання Василя Ковальчука - урочище Совиний яр. Хоч там грибникам доводиться проявляти неабияку витривалість, але без улову ще жоден з тих країв не повертався.
Гриби родина Ковальчуків маринує, консервує, морозить та сушить. Одним словом, споживає у будь-якому вигляді.  
Що не кажи, а любителів еукаріотичних безхлорофільних гетеротрофних організмів, саме так довго, нудно й науково називать гриби, у наших краях вистачає. Зрештою, як і самих грибів - тільки знай місця та не пропусти сезону.

Теги: тихе полювання, Станіслав Кшемінський, Олександр Краєвський, Емілія Мазур, Ніна Березніцька, Василь Ковальчук

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.