Перейти на мобільну версію сайту


06.07.2018

ПРАЦЮЮТЬ СТРИГАЛІ

Стригаль Віктор КурочкаЦієї професії так легко не навчишся, та й не надто затребувана вона в нашом у регіоні, як раніше. Стригаль овець. Чули про таку? Звичайно! Але ж в кого її навчитися, які заклади заточують професійні навички стригалів?

Виявляється, що більшість тих, хто пов’язав свою долю з цим нелегким фахом, отримали знання від батька й діда та передають їх своїм дітям. Отож, про тонкощі кочівної професії у всіх значеннях цього слова дізнавалася від Віктора Курочки, уродженця села Комарів Кельменецького району Чернівецької області.

Із Віктором познайомилися у с.Гаври­лівці, коли той прибув на чергову стрижку овець у господарство ТОВ «Агродім Велес», яким керує Віталій Богачик. Віталій Вікторович не займається професійним розведенням овець. Їх тримає, можна навіть сказати, для різноманіття.

– Звичайно, можна утримувати овечу ферму, – розповідає аграрій, – але, по перше, немає людей, які би хотіли працювати. Нині в аграрній сфері з професійними кадрами сутужно, хоч і зарплата пристойна. Важко знайти охочих працювати трактористами, то що вже казати про чабанів чи тих же стригалів. 

А от у сусідній Чернівецькій області останні дві професії й досі актуальні. До слова, дехто з місцевих аграріїв возить туди своїх овець таборувати. Там вони відбувають літню зміну, а на зимівлю повертаються на Кам’янеччину. Буковинці роблять для наших аграріїв і бринзу, вартість якої стартує від 150 грн за кілограм.

Та повернемося до стригалів. Отож, за кілька годин, проведених із Віктором Курочкою за нехитрим на перший погляд заняттям зі стрижки овець, і сама намагаюся опанувати тонкощі професії, принаймні про все детально розпитати. З’ясовується, що не все так просто в простій на перший вигляд роботі.

СтригальРІК СТАЖУВАННЯ
Щоб стати стригалем, треба сезон стажуватися, щоб тільки зрозуміти (!), чи зможеш ти далі працювати за професією, чи ні. Віктор Курочка стриже овець 30 років. Навчив його батько, а того, у свою чергу – дід. Діти батькову професію опановувати не хочуть, тож їздить на сезон із родичами. У бригаді стригалів троє чоловіків – один стриже, один подає овець і ще один ловить у загоні та стереже на час стрижки.

У чистоті працювати не доводиться, ще й запах від тварин специфічний. Засмальцовані штани, стара майка чи футболка – ось і весь спецодяг.

– Одного разу ми стригли овець, – розповідає Віктор Курочка, – і до нас привели екскурсію діток, показати, як це робиться. От одна дитина і питає виховательку: «А чого від сего дядька так смердить?». А який же має бути запах біля овець? Вони ж не парфумами пахнуть! А я кажу: «Хоч і смердить, зате дядьки гроші файні мають». Усе, що маю в житті, заробив стрижкою овець. Буса купив, господарство побудував власними руками.

Залежно від складності, стрижка однієї вівці оцінюється у межах 35-50 грн. А стрижуть не менше сотні за раз. Найбільша «стрижка» в житті Віктора Курочки – це дві сотні за один раз. Як починається сезон, буковинські чоловіки перетворюються на кочівників – їдуть з дому і мандрують всєю Україною. Живуть у бусі, який частково перетворили на своєрідний дім на колесах. Там же ночують. Де зупиняються, готують їжу. Мають для цих потреб спеціальний посуд, навіть каганець.

отараСтрижуть овець на Хмельниччині, Вінничині, Львівщині та в рідній Буковині. Замовлень вистачає, адже популярність вівчарства з кожним роком зростає, а людей, які вміють професійно цим займатися, не вистачає.

ЗОЛОТЕ РУНО
Як тільки навесні починається стійка й тепла погода, стартує сезон стригальства. Варто встигнути до початку спекотного літа, адже в спеку нестрижені вівці втрачають апетит, худнуть, знижується їхня молочність. Перед початком стрижки тварин не годують і не напувають, шерсть вичищають, вона має бути максимально сухою.

Якість руна визначає, погана вівця чи чиста. Відтак і ціна відповідна. Найцінніша шерсть, звичайно ж, із ягнят – ніжна й тонка. Вона і найдорожча. Також дорогим вважається біле руно – за нього просять від 40 грн за 1 кг. А от чоне – дешеве, його беруть гуцули в основному для виготовлення ліжників. Ціна стартує від 5 грн за кілограм. З доброї вівці можна настригти щонайменше 3 кг шерсті. От і рахуйте, чи варта шкіра вичинки, а вівчарство того, аби ним займатися.

Зазвичай овець стрижуть навесні, а ягнят – восени. Деякі породи, котрі мають грубу шерсть, піддаються стриженню тричі на рік. Стригаль під час роботи орудує спеціальними ножицями або стригальною машинкою. Ножиці нині викоростовують все рідше, машинка дозволяє зробити більше роботи. При використанні ножиць на стрижку однієї вівці витрачається 20-25 хвилин, машинна стрижка займає до 10 хвилин.

Керівник ТОВ Агродім ВелесСтригти починають з голови, далі – шия, груди, пах, ноги і черево. Після цього прибирають шерсть з боків, спини і хвоста. Потім тварину перевертають і обробляють іншу сторону. Зістригання вовни проводиться якомога ближче до шкіри. При цьому треба мати неабияку фізичну силу, щоб і втримати вівцю, і швидко стригти та не поранити тварину.

Віктор Курочка стриже швиденько. Вівця в його руках покірно завмирає і лише кліпає очима. Стригаль орудує майстерно і за кілька хвилин ціле руно лежить на землі, а пострижена овечка брикає по господарству.

За 30 років досвіду й майстерності буковинський стригаль навчився стригти цілим руном, при цьому ні шерсть, ні відповідно тварину майже не пошкоджує.

– Профі! – каже за себе. – Стільки часу віддав професії, значить недаремно.

На Львівщині, Франківщині та Одещині стригалі надзвичайно популярні. Подивитися на їхню роботу сходиться все село. Навіть фестивалі примудряються влаштовувати! Наприкінці квітня у с.Виноградівка Арцизького району Одеської області проводиться традиційний щорічний фестиваль, під час якого відбувається найоригінальніший чемпіонат України з ручної швидкісної стрижки овець. У ньому беруть участь кращі з кращих стригалів, які за лічені хвилини демонструють свою майстерність, вправність та фізичну витримку. Погодьтеся, професія не з легких і не кожному під силу. 

Те, що професія стригаля овець і цікава, і спортивна, підтверджують новозеландці, де вівчарство надзвичайно популярне. Асоціація фермерів Нової Зеландії пропонує оголосити стрижку овець олімпійським видом спорту! У Новій Зеландії регулярно проходять міжнародні змагання зі стрижки овець. Рекорд швидкості стрижки належить новозеландці Керрі-Джо: за вісім годин вона постригла більше 500 овець. Фермерська асоціація Нової Зеландії вважає, що фізичні зусилля для цього подвигу рівносильні пробігу двох марафонів поспіль.

... Ось так чи не щодня у вівчарський сезон 30 років поспіль Віктор Курочка пробігає свій стригальський марафон. Працює впевнено, із задоволенням і непідробним азартом. Вірить, що його професія не вмре, а залишиться затребуваною. Що ж, сподіваємося, колись так і буде. А поки що в нашому регіоні стригалі на вагу золота.


Теги: журналіст міняє професію, стригалі

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями
Діють індивідуальні знижки та на кварц - розпродаж!




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.