Перейти на мобільну версію сайту


10.04.2015

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Цієї неділя православні християни святкуватимуть найголовніше свято - Воскресіння Христове.

Напередодні цього світлого дня ми зустрілися зі священниками української православної церкви - миторофорним протоієреєм Юрієм Матвєйцовим, настоятелем ставропігійного храму святого Іоана Богослова Української православної церкви Київського патріархату та митрофорним протоієреєм Олександром Цисарем, настоятелем храму св. апостолів Петра і Павла благочиним Кам’янець-Подільського району Української православної церкви Київського патріархату, і вони розповіли, що означає для людей Пасха.

Отець Олександр:
- До Воскресіння Господнього весь православний світ проходить сорокаденний Великий пістотець Олександр. Люди мають стримуватися. У святому пості людина себе надихає через стримання на щиру молитву. А піст і молитва - це є дуже велика зброя в руках християнина проти гріха. Якщо у нас є переборення гріха, то є й світлість душі, і зі світлою душею можна зустрічати велике свято Воскресіння. Тоді воно відкривається для християнина в певних тонах. Що воно принесло для людства? Перш за все, перемогу добра над злом, правди над неправдою. Христос, воскреснувши з мертвих, переміг смерть. Саме духовну смерть. Бо людина може бути фізично живою, але духовно мертвою, і ці люди, зазвичай, мають великий багаж гріха. Тому підготовка до Воскресіння - це прибирання душі, бо вона повинна бути на Воскресіння одягнута святково, і цей одяг в душі людини є молитва, стримання й мудрість Господня.

Обовязково до посту кожен християнин мусить для себе зрозуміти, що в його результаті у людини відродиться свідомість. Узагальненням і закінченням цих великих страждань в ім’я життя людства Господь воскреснув із мертвих. Отже найголовніше - любов, бо саме любов’ю Бог переміг світ. Тому перемога над гріхом також є Ісусова любов.

- Отче Олександре, на що нині спрямовані Ваші молитви?

- Сьогодні наша українська земля пербуває у стані війни, і молитва, яка нині проходить у церквах, особливим чином спрямована на те, щоб згуртувати наші внутрішні прохання, які підкреплені нашими особистими переживаннями за долю України і української нації, спрямовані на те, щоб Господь змилостивився і дарував Україні перемогу. А вона буде, тому що за Україною правда, а сусід - агресор. У нашій церкві на кожному богослужінні відправляємо молитву за українське військо, за волонтерів, за всіх, хто бере активну участь, щоб зберегти кожного вояка на сході.
Наша церква Петра і Павла збирає кошти, на які купуємо необхідне для військових. Парафіяни їх доправляють у Авдіївку, Дебальцево та взагалі по всій лінії фронту, де є потреба в допомозі. Що ж до духовної допомоги, то ми благословляємо тих, хто відправляється на війну; постійно молимося за наших захисників, щоб вони живими й неушкодженими повернулися додому, до своїх сімей.

Зважаючи на духовний стан українських бійців, є потреба в спілкуванні й допомозі від священослужителів, тобто капеланів. Дуже потрібно цей напрямок розвивати. Разом з представниками різних конфесій, ми з отцем Юрієм буваємо під час відправлення воїнів в зону АТО, благословляємо їх. Також від української православної церкви Київського патріархату на передовій є достатньо капеланів, з якими ми постійно спілкуємося і коли є потреба, допомагаємо і молимося за поранених у лікарнях, полонених, які потрапили до рук російських найманців. Також молимося за сім’ї учасників АТО та волонтерів.

Отець Юрій:
- Пасха Христова. Великдень. Свято і тріумф Божої животворчої Любові і Свободи. Христос DSC_0372.JPGВоскрес і подолалося найстрашніше для людини явище - смерть, а разом із тим здобута перемога і над причиною самої смерті - злом, гріхом та дияволом. Старозавітня Іудейська Пасха - це свято визволення народу ізраїльського від зовнішнього рабства єгипетського, а Християнська Пасха - це вже спасіння всього роду людського від основ духовного рабства і смерті, це торжество Божественної свободи до якої через Христа стає причасною кожна людина через віру.
Наш український народ гідно несе свій хрест разом із Богом, який розірвав кайдани нашого багатовікового рабства і диявольської облуди. Ми сказали на Майдані: «Господи, так, як ми жили, в тому гріховному антидуховному, аморальному і корупційному смороді, далі так жити не будемо, не хочемо, не бажаємо і не маємо права, Боже, помилуй наш народ і благослови!». І милосердний Бог зглянувся над нами, розбудив велику націю українську і повів тернистим шляхом до перемоги світла над темрявою. Цей святий тернистий шлях українськрго народу рясно застелений кровью Небесної Сотні та безлічі героїв і мучеників, а кров ніколи даремно пролятою не буває, тим більше кров Христа, пролята за кожну людину, кожен народ, за все людство! Бог не в силі, а в правді! Правдою Божою ми і переможемо всі темні сили - видимі і невидимі, внутрішні і зовнішні.

- Отче Юрію, Ваша церква займається благочинністю?


- Від початку свого існування церква святого Іоанна Богослова займається багодійною діяльністю, спрямованою на допомогу в лікуванні онкологічно хворих дітей, а від початку війни церква активно включилася у волонтерську діяльність, допомагає нашим воїнам, пораненим бійцям, також бійцям батальойну «Айдар» та багатьом захисникам, які перебувають в зоні АТО, зокрема на передовій.

Матушка Лілія Болеславівна очолює в церкві волонтерський рух, вона організовує для наших воїнів збір допомоги - військову амуніцію, ліки, харчі; військовим у госпіталі передавали постільну білизну, теплі речі, засоби гігієни. Також збирає кошти пораненим бійцям на лікування та для родин загиблих. Не залишається поза увагою моральний та духовний стан війська: для цього передаємо на передову кишенькові Біблії, хрестики, іконки, церковні обереги, вервиці, і звісно ж, дитячі листи та малюнки, які військові розбирають швидше ніж їжу.

Але все це було б неможливим без прихожан церкви св.Іоанна Богослова, які активно долучилися до цієї благородної міссії. Вони жертвують кошти, закуповують продукти, воду, речі, вітамінні комплекси, сушать фрукти, овочі для приготування гарячих страв нашим бійцям; в холодну пору року зв’язали багато теплих шкарпеток. Жіноча сотня «Мамина кухня», яка діє при церкві, часто готує смачні домашні варенички, пиріжки, печиво та різні смаколики для українських патріотів, все це дійство відбувається під церковні та українські пісні зі щирими побажаннями добра всім, здоров’я, миру та перемоги!

- Чи більше людей нині, коли в Україну прийшла біда, почало звертатися до Бога?

- Люди завжди зверталися до Бога у будь-який час, а з приходом біди стали більш свідомими і активними. Наші храми вщент заповнені прихожанами, - в один голос відповіли отці Юрій та Олександр. - У свято всіх свят і торжество з торжеств хочеться, щоб світло Христової радості якомога довше зберігалося в наших серцях. У ці святкові дні найбільше чого хочеться побажати - перемоги. Як Господь у воскресінні переміг смерть, як у воскресінні добро перемагає зло і правда перемагає неправду.

Теги: Великдень, отець Юрій, отець Олександр, церква УПЦ КП

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.