Перейти на мобільну версію сайту


14.09.2012

А ВОНИ ДО ЗИМИ ГОТОВІ

Кажуть, не чоловіча справа робити консервацію на зиму. Із таким стереотипом цілковито не погоджуються деякі відомі представники сильної половини людства Кам’янеччини.
Дмитро ВасильяновТак, головний лікар міської лікарні, депутат міськради Дмитро Васильянов уже наконсервував на зиму огірки. Рецептів цієї смакоти у Дмитра Сергійовича хоч відбавляй. Він із задоволенням поділився з нашими читачами кількома з них.
«ОГІРКИ МАРИНОВАНІ»
Огірки помити, скласти в літрові банки. На 1-л. банку необхідні спеції: кріп, 2-3 зубки часнику, листочок хрону, 1 головку цибулі. Залити їх маринадом: 7 склянок води, 7 ст. л. цукру, 3,5 ст. л. солі, 200 г оцту (додається в кінці).
Стерилізувати літрові банки 15 хвилин.
«ОГІРКИ З ЯБЛУЧНИМ СОКОМ»
Огірки ошпарити та обрізати кінчики. Скласти в банки, залити кип'яченою заливкою: на 1 л яблучного соку - 1 ст. л. солі.
На літрову банку спеції: 2-3 горошинки чорного і духмяного перцю, 2 гвоздики, кріп, гілочка м'яти, 1 листок смородини.
Стерилізувати літрові банки 12 хвилин.
«П'ЯНІ ОГІРКИ»
Скласти у підготовлені 3-літрові банки спеції (кріп, листя хрону, смородини, винограду, 3-4 горошинки чорного перцю, 2 зубки часнику). Замість листя хрону зверху можна натерти на крупну терку корінь хрону.
Закип'ятити маринад: на 1 л води — 2 ст. л. (з верхом) солі.
Залити в банку, але не до самого верху. Залишити місце для того, щоб помістити 50-70 г горілки або самогону. Закрити капроновою кришкою багаторазового використання. Зберігати у підвалі: такі огірки не перекисають до наступного літа й хрумтять.
Усі, хто хоч раз у неформальній обстановці спілкувався з начальником лінійного відділу міліції на станції Кам’янець-Подільський Ігорем Кшемінським, знають його як любителя кулінарії, затятого мисливця та грибника. Немає для Ігоря Ігор КшемінськийСігізмундовича ліпшого відпочинку, як на природі. Сьогодні він поділиться з нами рецептом аджики.
«ЦАРСЬКА АДЖИКА»
Для цієї аджики потрібно: 4 кг червоного пекучого перцю, 1 кг такого ж перцю, але сушеного, 1 кг часнику, 0,5 коріандра меленого, 200 г приправи уцхо-сунелі, сіль кам’яну - за смаком.
Усі інгредієнти перепустити через м’ясорубку, скласти у банки. Закривати можна навіть капроновими кришками. Ця порція розрахована на 4 л.
За словами Ігоря Сигізмундовича, це неправильно, коли до аджики додають помідори. Історія аджики пішла з Грузії. Десь у 17-18 столітті господар пастухам давав на пасовисько сіль, щоб вівці набирали швидше вагу. В той час сіль буда дуже дорога і пастухи крадькома нею підторговували. Коли господар це помітив, він почав додавати до солі пекучий червоний перець. І знову ж пастухи знайшли вихід із становища. Вони до цієї суміші додавали пряні трави й часник та використовували як приправу до м’яса. Так з’явилася аджика. Цей продукт дуже корисний для серця, він покращує кровообіг та очищає судини.
Не відстає в кулінарній майстерності й старший брат Ігоря Кшемінського - відомий у місті Станіслав Кшемінський затятий футболіст, директор дитячо-юнацької спортивної школи №2. Сьогодні він поділиться з нами рецептом маринованих помідор.
«МАРИНОВАНІ ПОМІДОРИ»
Святослав КшемінськийУ 3-літрову банку на дно потрібно покласти кілька гілочок петрушки, кілька горошин духм’яного перцю, кілька гвоздик, лавровий листок. Закладаємо у банку помідори. Після готуємо маринад: 2 л води, 100 г солі, 2 склянки цукру, 2 ч.л. лимонної кислоти. Перший раз заливаємо помілори окропом і накриваємо кришкою. Тим часом варимо маринад. Коли помідори пропаряться, зливаємо воду і заливаємо маринад. Закатуємо банку.
Тож немає нічого неможливого, якщо є бажання. Адже навчитися можна будь-чому, навіть кулінарії.

Теги: світське життя, консервування, Дмитро Васильянов, Ігор Кшемінський, Святослав Кшемінський

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.