Перейти на мобільну версію сайту


31.03.2017

МАКАРУНИ, «АВАТАРИ», АЛАВЕРДІ

сервісНадзвичайно тендітне й повітряне французьке тістечко із загадковою назвою «макарун» дісталося до України. Серед численних тортів, кексів і солодких принад місцевих кав’ярень воно вирізняється своєю крихітною формою, колірною гамою, легким смаком і зависокою, як для його розміру ціною, що автоматично ставить цей смаколикик у ранг «преміум-класу».

Заслужене це визнання чи, можливо, штучний ажіотаж створив макарунам таку шалену популярність, цього тижня з’ясовував «Сервіс-контроль».

Для початку з’ясуємо, що ж таке макаруни і як їх готувати. Необхідні компоненти для приготування цього кондитерського виробу - яєчний білок, цукрова пудра, мелений мигдаль, харчові барвники. Найдорожчий - мелений мигдаль, або мигдальна мука - він і пояснює цінову політику смаколика. Але це ще не все - готувати макаруни теж справа не з легких, потрібно витримати спеціальний температурний режим, проекспериментувати купу разів, так би мовити, набити руку, аби отримати потрібний результат. У професійних кондитерів, яких у місті чимало, це вже виходить з легкістю. Саме вони є основними постачальниками смаколиків у кав’ярні міста. Варто не забувати, що термін життя макарунів недовгий - максимум 4 дні. Після цього це вже не тістечка, які тануть у роті, а нудка гидота. Проте деяких недобросовісних продавців це не спиняє; у них бажання заробити вище за добру славу. В одній кав’ярні міста примудряються продавати «поламані макаруни», за дещо зниженою, але навіть не в половину ціною. Саме там ми спробували не макаруни, а «аватари», як ми їх жартома назвали, але про це пізніше.

Ціна макарунів у кам’янецьких кав’ярнях практично скрізь стабільна і має свій твердий максимум у 25 грн за один смаколик. Він легко вміщається в долоні, враження, ніби тримаєш щось невагоме, яке навіть страшно з’їсти. Ви й оком не встигнете моргнути, як ця смакота розтане в роті. Якось так це було в кав’ярні «Мадам Буше» Наталії Локай. До речі, останнім часом практично жодна урочиста подія не проходить без солодкого фуршетного столу, й там з-поміж різних солодощів шаленою популярністю користуються макаруни. Інна Струс - майстер-кондитер, вироби якої варті уваги.

Погодьтеся, не кожен зможе собі дозволити часто ласувати макарунами через їхню високу ціну. Тож це стало поштовхом для появи ексклюзивних «макарунних» подарунків: за 10 таких солоденьких штучок, складених у стильну коробку, можна віддати 250 грн. І ніби привітав з шиком, і ніби...

Другу сходинку нашого хіт-параду зайняли згадані вище «аватари», яких чомусь називають макарунами. На них ми натрапили в кав’ярні «Ваніль». Мало того, що язики пофарбували в кольори смаколиків, та ще й на смак вони такі, ніби гризеш якийсь грубий коржик, за ціною у 18 грн/штука, який чомусь прилипає до зубів. І вже не знаєш після того, чи тобі зле, бо вони були несвіжі, чи тому, що вони направду такі завжди... Реально враження паскудні, бо якщо несвіжі, то навіщо їх продавати, а як свіжі, то для кого такі виготовляти, навіть за нижчою ціною?

Та якщо смаколиків з іноземною пропискою все ж таки хочеться, а прощатися з великою сумою з гаманця не дуже, то рекомендуємо макарунний різновид - тістечко, яке називається «Алаверді» (на фото). Його вартість 8 грн/штучка. Готують на замовлення, спробувати можна, або придбавши у автора виробу (у нас це була кондитерська комірка «Neonila», якою завідує Юлія Фабіянова), або ж, наприклад, у кав’ярні «Ля-мажор», якщо там замовите солодкий стіл.

Як нам пояснили, алаверді - це тістечка, зовні схожі на макаруни, проте останні роблять на мигдальній муці, а перші - на кокосовому молоці (звідси менша ціна). Для макарунів потрібні звичайні білки, для алаверді - сухі, які пройшли відповідну термічну обробку. Перші - солодкі, другі - нейтральні за смаком. І звичайно ж, грубенький шар крему, різного за смаком. Під час дискусії у соцмережі їх охарактеризували, як «робітничо-селянські» на вигляд, але зрештою, це були саме ті смаколики, в яких ціна і якість гармонійно зійшлися. І якщо без пафосу, то вони заслуговують на гран-прі.

Проте не варто забувати, що смаки у всіх різні, хтось полюбляє рок-музику, але є і фанати балету та попси. Твльки-от «кондитерам-музикантам» не варто забувати, що хочеться якісного.

Теги: сервіс-контроль

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Інше

Качественные подставки для косметики из пластика. Смотреть в каталоге.
http://promplastic.com/content/29-podstavka-dlya-kosmetiki




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.