Перейти на мобільну версію сайту


02.12.2016

У «КСЕНІЇ» ВИСІЯЛИ ДИЗЕНТЕРІЙНУ ПАЛИЧКУ

Носіями виявилися працівники й не лише...

30 листопада відбулася прес-конференція щодо результатів досліджень у готельнму комплексі «Ксенія». Нагадаємо, тут отруїлися діти під час фестивалю «Перлина Кам’янця».

За словами начальника управління Держпродспоживслужби в Кам’янці-Подільському Людмили Оржеховської, у «Ксенії», що знаходиться в місті, проживало 227 осіб із Броварів, Дніпра, Шостки, Жидачева, Бурштина, Одеси та Києва. Під час санітарно-епідеміологічного розслідування було встановлено, що 20 листопада пройшов спільний фуршетний обід для учасників фестивалю. При потужності 180 посадкових місць одночасно обідало 500 осіб. Нагадаємо, після обіду діти почали почувати себе зле. Перші прояви почалися після опівночі й до хворих викликалася швидка медична допомога. Пізніше учасники фестивалю, здебільшого діти, почали надходити у стаціонар з підозрою на отруєння.

До «Ксенії» з’їхалися медики та посадовці. Медики відбирали зразки, аби встановити причину спалаху. Робоча група встановила, що господарська зона території «Ксенії» не впорядкована, контейнери для ТПВ не обладнані кришками й не огороджені з трьох боків. На харчоблоці недостатня кількість виробничих цехів, відсутні м'ясо-рибний, приміщення для різки хліба, овочевий, мийка кухонного посуду. При приготуванні страв порушується поточність технологічного процесу (пересікання сирої та готової продукції). Порушуються умови зберігання кухонного інвентарю (дошки, ножі). У холодильнику порушене товарне сусідство при зберіганні харчових продуктів та сировини.

При опитуванні встановлено, що присутній персонал не володіє знаннями щодо правил миття посуду, приготування та використання концентрацій дезінфікуючих розчинів. Відсутні інструкція щодо миття посуду та інвентарю. Не створені умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом. Прання санітарного одягу проводиться, зі слів адміністратора, індивідуально працівниками в домашніх умовах. При перевірці шеф-кухар пояснив, що журнал «Здоров’я» працівників харчоблоку не ведеться. Не на всі страви була надана технологічна документація.

Якщо на яйця курячі, м'ясо курятини, ковбасні вироби були якісь сумнівні документи, то на рибу заморожену, масло вершкове, рослинну продукцію взагалі не було жодних паперів. Під час обстеження лабораторним центром було відібрано 38 зразків харчових продуктів, щоб дослідити на патогенну та умовно патогенну флору, 2 зразки води водопровідної та 1 зразок води - на вірусологічне дослідження. Також взято 215 змивів із об’єктів навколишнього середовища (135 - на харчоблоці та 80 - у номерах готелю).

Охоплено раптовим обстеженням 29 працівників закладу на носійство кишкової групи інфекції та 7 - на патогенний стафілокок. У 8 змивах із 135 виявлено «шигелу Зоне» - на полицях у холодильнику, зовнішній поверхні мікрохвильової печі, вазі, дошці для нарізування овочів і сиру, крані та раковині, корзині для сміття та мисці для брудного посуду.

Умовно патогенну флору різної етіології було виявлено ледве не на всьому в ресторані та готельних номерах. Проведеним лабораторним дослідженням зразків харчових продуктів, відібраних під час розслідування, виявлено патогенну «шигелу Зоне» у двох змивах (перець нарізний на тарілці та перець цілий) та умовно патогенну - в 21 зразку: пекінська капуста, яблука, свіжі помідори та огірки, яйця курячі, вермішель відварна та масло вершкове, курятина заморожена, каша гречана, риба сира заморожена...

ксенія-1При проведенні бактеріологічного обстеження працівників на носійство кишкової групи інфекцій серед 29 обстежених виявлено в покоївки, чотирьох охоронців, двох шеф-кухарів, двох адміністраторів, двох барменів.

Зазначені факти є ознаками порушення ст.22, 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення».

- Минулого тижня серед дітей та дорослих був зафіксований спалах гострої кишкової інфекції. Внаслідок спалаху постраждало всього 127 осіб, серед них - 109 дітей, - повідомив в.о. директора держустанови «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ» Олег Балашов. - У хворих виявили дизентерію.

Найбільше збудника «шигела Зоне» виявили в холодному цеху ресторану: на вагах, дошках, крані й раковині, посуді, полиці, мікрохвильовій печі. Це свідчить, що там не дотримувалися елементарних санітарних вимог. Крім того, овочі і фрукти купували на місцевому ринку без жодних відповідних документів. Джерелом дизентерії завжди є людина, тому необхідно знайти носія інфекції, який, імовірно, був причетний до приготування продуктів. Крім того, не всі працівники змогли надати довідку про проходження медогляду.

Над ліквідацією спалаху працює 12 областей України, адже є небезпека поширення хвороби й можуть захворіти члени сім’ї потерпілого.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, з початку спалаху за медичною допомогою в медичні заклади Хмельницької області з симптомами гострої кишкової інфекції звернулися 70 людей, з яких 59 дітей та 11 дорослих. Із них 26 були госпіталізовані до інфекційного стаціонару. За фактом виникнення спалаху дизентерії готуються матеріали для подання до суду.

Людмила Оржеховська повідомила, що «Ксенія» зачинена для відвідувачів на обидвох майданчиках і не працює. У цьому члени комісії впевнилися після чотирьох перевірок. Нині в готельному комплексі, що у Врублівцях, проводиться перевірка. У «Ксенії», що в Кам’янці-Подільському, проведена обробка спецзасобами на площі 274 кв.м, у Врублівцях – на 400 кв.м. 

Щодо транспорту, яким перевозили дітей, зокрема, маршрутками та четвертого і восьмого вагонів Київського потягу, то це питання покрите мороком. Чи хтось спроможеться їх продезінфікувати, невідомо.

ксеніяХудожній керівник дитячого колективу «Галатея» з Броварів Наталія Лисохмара звинувачує в цій надзвичайній події організатора Всеукраїнського фестивалю. З її ансамблю постраждало 17 дітей. Пані Наталя скаржилася на жахливу організацію фестивалю. «Обозревателю» вона дала бліц-інтерв’ю:

- Пищу нам дали плохую, некачественную, несвежую... Картошку дважды разогревали, подавая ее на вечер и на завтрак. Крылышки курицы были не прожарены, рыба была бледная, не прожаренная. Плохая была пища, что на завтрак обед и ужин.

Я более безграмотной организации не видела. Мы очень много ездим по фестивалям: впервые такой беспорядок мы увидели. Я уже молчу, в каких условиях мы жили... Репетицию провели, не раздеваясь, в курточках, штанах, в шапках и перчатках... Это пригласить детей из 19-ти областей Украины и такое бестолковое отношение... Я даже не знаю, как это называется. Или это полная несостоятельность, неумение, или это такое наплевательское отношение к детям. Я даже не знаю, как это назвать. Но это впервые мы попали на такой кошмарный фестиваль. Впервые! Кошмар!

- А из-за какой пищи произошло отравление?

- Все что угодно! Я уже молчу про яйца не прожаренные... Яйца давали жареные! Это нормально, в детское питание давать жареные яйца? А сверху там болтался желток не прожаренный... И омлет. Но это же тоже не может относиться к диетическому питанию. Ну никак. Поэтому все, что нам давали - это очень сомнительного происхождения. Поэтому я стояла возле детей и говорила: ешьте первое, ешьте первое... Я говорила: берите кашу гречневую, это более безопасная пища, это черное пюре не берите. Я спросила, почему пюре такого черного цвета, они мне сказали, что это такой сорт. Говорю, я впервые слышу про такой «черный сорт». Видела желтое, да... Но чтобы черное - не видела.

Мы никогда не жалеем ни денег, родители очень хотят, чтобы дети видели Украину, знакомились с ней, смотрели на чужие коллективы, себя показывали. Мы как раз в этом отношении открытые, чтобы что-то познавать, что-то видеть, и детям дать. Но если бы я знала, что это будет такой кошмар, то, конечно же... Вот они пытаются нам сейчас сказать, что у нас, в мусорниках осталась пища, которая якобы могла спровоцировать это заболевание. Ну хорошо, у меня, допустим, осталась пища... А остальные коллективы? Я что, всех кормила? Почему Запорожье заболело? Почему Одесса заболела? Почему заболел Днепр? Почему?

- Ресторатори чомусь не переймаються дитячим харчуванням і в них немає навіть адаптованого меню, - каже голова асоціації готельєрів міста Анатолій Ковальський, - як кажуть, дітей годують з одного котла. Крім того, для здешевлення харчування власники наймають випадкових людей, які не мають медичних книжок; для миття посуду використовують шкідливі миючі засоби й не мають автоматичної мийки, яка забезпечує стерильність посуду. І що найстрашніше - купують без відповідних документів. Не можна нагодувати дітей тричі на добу за 100 гривень, тому організатори для того, щоб заробити гроші, відшукують варіанти, де що можна здешевити. Якщо ресторатор утримує заклад, працівників і купує якісні товари, то накрутка на стравах відповідна, адже за комуналку потрібно заплатити, зарплату працівникам, сплатити податки та придбати продукти, тому й не може бути дешево. А саме так сталося на цьому фестивалі «Перлина Кам'янця».

На вчора, за інформацією Держпродспоживслужби, внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції за медичною допомогою звернулась 141 особа, у тому числі 120 дітей та 21 дорослий.


Теги: Ксенія, дизентирія, скандал

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.