Перейти на мобільну версію сайту


01.05.2014

У БРАЗІ РОЗГУЛ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ

Інфекцію виявили в пташниках ПАТ агрофірма «Авіс».
Не минуло й півроку з часу, як жителі Кам’янеччини страйкували проти діяльності одного із найбільших промислових гігантів району - птахофабрики «Авіс», як «в люди» просочилася нова, шокуюча звістка.

Жителі Жванецької зони й не тільки мають всі шанси захворіти на сальмонельоз.
Чому Жванецької, якщо птахофабрика знаходиться в селі Гуменці, неподалік від міста? Справа в тому, що цей агрохолдинг має свої виробничі потужності не в одному населеному пункті області й не лише. Наприклад, у селі Брага, неподалік мальовничого Дністра, знаходяться пташники ПАТ агрофірми «Авіс». Саме в них працівники ветслужби і знайшли збудник сальмонельозу.

ЛІКУВАТИ МОЖНА, ВИЛІКУВАТИ - ЗАСЬ!
Сальмонельоз відносять до числа повсюдно поширених хвороб. Це гостра кишкова інфекція, що характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації та водно-електролітних порушень.
Зараження людини сальмонелою відбувається при догляді за тваринами, вимушеному забої їх на м'ясокомбінатах і вживанні прижиттєво або посмертно інфікованого м'яса, а також молока і молочних продуктів. В останні 30 років у більшості країн світу відзначається різке збільшення сальмонел у сільськогосподарських птахів і в першу чергу курей.
Серед хворих на сальманельоз переважають дорослі (60-70%), хоча найвищий інтенсивний показник захворюваності відмічено серед дітей раннього віку. Висока чутливість дітей раннього віку до невеликих доз збудника зумовлює можливість передачі його серед них не тільки харчовим, а й так званим побутовим шляхом. Спалахи носять, як правило, вибуховий характер.
Потрапляючи в організм через рот, сальмонели проникають в шлунок, де при нормальній кислотності шлункового соку вони гинуть, і захворювання може не виникнути. Але при гастриті, зниженні загальної опірності організму і великій дозі інфікування сальмонели проникають в 113.jpgтонкий кишечник, де розмножуються й потрапляють у кров. При загибелі виділяють токсин, який діє на всі органи і тканини. Виникають анатомічні зміни в судинах шлунково-кишківного тракту, організм втрачає воду і солі. Порушується водно-сольовий обмін. Знижується артеріальний тиск, розвивається гостра надниркова недостатність. Порушення функції нирок, водно-сольового балансу та інтоксикація можуть призвести до розвитку шоку. Інкубаційний період при сальмонельозах короткий - від декількох годин до 2 днів. Захворювання починається гостро - з підвищення температури тіла до 38-40 оС. Потім з'являється багаторазова блювота. Раннім клінічним симптомом сальмонельозу є ураження травного тракту. Біль у кишках постійного або нападів характеру, посилюється перед дефекацією. Найбільш характерна біль в надчеревній області і навколо пупка. Слідом за блювотою з'являється діарея.
Уражаються нирки і підвищується вміст азоту в сироватці крові. Розвивається ацидоз. Відзначаються порушення серцево-судинної системи та сечовидільної функції нирок.
Лікування за винятком легких форм має проводитись у стаціонарі. Обов’язковою для хворого на сальмонелу стане дотримання дієти.

А ЗРОБИЛИ БІЛЬШЕ ПОЛОВИНИ
Районні чиновники хоч не приховують інформацію про виявлення сальмонельозу, проте й на сполох не б’ють. Не впевнена, що, виявивши збудник цієї небезпечної інфекції, вони провели хоча би елементарні лікбези з жителями поближніх сіл щодо їхнього убезпечення від цієї хвороби.
Спеціалісти санітарно-ветеринарної медицини району виявили сальмонели в двох пташниках, у підстилці і трупах птиці. Зразки для лабораторно-діагностичних досліджень були направлені в Хмельницьку регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини. Там діагноз підтвердили: «виявлено збудники сальмонельозу Enteritidis та Typhimurium».
Підтвердив нам діагноз і начальник управління ветеринарної медицини в районі Олександр Решетник.
- Нині на перший та четвертий пташники ПАТ агрофірма «Авіс», що знаходяться в селі Брага, накладені карантинні обмеження, - каже Олександр Никифорович. - Відповідно до протоколу №6 засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кам’янець-Подільській РДА, проводяться заходи з ліквідації сальмонельозу птиці.
DSC_0043.JPGЩо ж до продукції, то, за словами головного ветеринара району, вона вся йде в промислову переробку. Пташиний гігант переробляє яйця, отримані від авісівських курей, на меланж, а заражені кури потрапляють у забійний цех, а звідти, ймовірніше за все, з них роблять кісткове борошно.
На запитання, чи можуть виробники якось інакше використовувати інфіковану продукцію, Олександр Никифорович запевнив, що в жодному разі, адже мають чітко дотримуватись інструкцій.
Знаючи, як у нашій державі полюбляють «чітко дотримуватис інструкцій», сумніваємось, що вдасться повністю позбутися сальмонели й вона не проявить себе, наприклад, на прилавках магазинів.
Адже що таке меланж? Це механічна суміш яєчних білків і жовтків без дотримання їхнього точного співвідношення. Її заморожують і зберігають в брекетах. Меланж використовують у кондитерці при приготуванні печива, бисквітів і різної здоби. Незмінний він і при виготовленні майонезів.
От і вся відповідь! А сальмонела в в яєчному порошку може жити від 3 до 9 місяців, гине вона лише при варінні яєць, але на цей процес потрібно витратити мінімум 4 хвилини.
Чи й справді дотримуватимуться всіх інструкцій районної ветслужби на птахофабриці, якщо збудник сальмонельозу спеціалісти ветмедицини виявили наприкінці січня, а заговорили про нього лише нині. І чи можна взагалі цей процес назвати «заговорили»?
Зауважу, що попередній директор ніяк не відреагував на приписи від управління ветмедицини щодо усунення інфекції. Новий директор «Авісу», за словами Олександра Решетника, всіляко сприяє врегулюванню ситуації.
- Нещодавно ми виїжджали на місце події, - додає Олександр Никифорович. - Більшу половину заходів виконано.
Інфекцію виявили наприкінці січня, а зараз у нас травень. І лише більше половини заходів виконано? Упродовж трьох місяців нічого не було зроблено, аби убезпечити людей від цієї жахливої хвороби?

ЛЕГШЕ ЗАРАЗИТИ, АНІЖ УБИТИ
На місце події виїхали і журналісти «КлюЧа». Пташники розташувалися неподалік від помешкань жителів Браги. Селяни, можливо, й не купують продуцію цієї птахофабрики, адже мають домашню птицю та яйця, але хіба це убезпечує їх від захворювання?
Сальмонели тривало зберігаються в зовнішньому середовищі: у воді - до 5 місяців, у м'ясі - близько 6 місяців (у тушках птахів більше року!), в молоці - до 20 днів, кефірі - до 1 місяця, у вершковому маслі - до 4 місяців, у сирах - до 1 року, на яєчній шкаралупі - від 17 до 24 днів, у грунті - до 18 місяців. Експериментально встановлено, що при тривалому (більше місяця) зберігання курячих яєць в холодильнику сальмонела може проникати всередину яєць через неушкоджену шкаралупу і розмножуватися в жовтку!
У деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, але й DSC_0063.JPGрозмножуватися, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку продуктів.
Наприклад, селянин вивів на пасовисько корову поблизу пташників (а там, повірте, є де пастися), чи має він гарантію, що його тварина не заразиться сальмонелою й не принесе цю інфекцію в дім, нагодувавши нею через молоко своїх господарів? Варіантів розвитку подій може бути безліч.
Якщо бактерії цього збудника потрапляють у  великі птахівницькі господарства, вони швидко інфікують частина поголів'я завдяки здатності до трансоваріальної передачі. У теплу пору року захворюваність сальмонельозами зростає швидкими темпами.
За якихось кілька тижнів настане літо. Чи вдасться до того часу зняти карантин з першого і четвертого пташників у Бразі? Чи збудники інфекції мають всі шанси потрапити в другий та третій пташници агроцеху «Авіс»?
Хоч для сальмонел спека є сприятливою, адже допомагає їхньому швидкому поширенню, проте від високих температур вони гинуть. При 70оС бактерії гинуть протягом 5-10 хв. Разом із цим, перебуваючи в товстому шматку м'яса, витримують кип'ятіння протягом деякого часу. В процесі варіння яєць зберігають життєздатність у білку і жовтку протягом 4 хвилин.
Соління і копчення чинять на них дуже слабкий вплив, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах харчування. Відомі так звані резидентні (госпітальні) штами сальмонел, які відрізняються множинною стійкістю до антибіотиків та дезінфектантів.
Тож позбутися від цієї інфекції не так вже й легко, та й ще жоден бізнесмен не працював собі в збиток. Збагачення в нашій країні було понад усе, навіть ціною людських життів.
Свого часу ми заплатили велику ціну за замовчування. Сьогодні маємо на згадку пам’ятники по всій держави й щорічні квітневі чорнобильські передзвони.
Чи матимемо травневі бразькі?


Рекомендації для профілактики захворювання сальмонельозу:
- віддавати перевагу їжі, що пройшла кулінарну обробку;
- не пробувати сире м'ясо, фарш, не пити сирі або їсти недостатньо просмажені чи проварені яйця;
- не споживати продукти, придбані у приватних осіб, і тим паче виключити їх з раціону харчування дітей;
- не споживати продукти з вичерпаним терміном придатності або які зберігалися з порушенням температурного режиму;
- варити яйця не менше 10 хвилин;
- пити воду гарантованої якості;
- захищати їжу від комах, гризунів і домашніх тварин, можливих переносників інфекції.
При виникненні ознак захворювання негайно звертайтесь до лікаря.


Теги: сальмонельоз, ПАТ агрофірма "Авіс"

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.