Перейти на мобільну версію сайту


10.07.2015

САЛЬМОНЕЛА «ПІШЛА» В НАРОД. ХТО НАСТУПНИЙ?

Упродовж місяця люди купують яйця, навіть не здогадуючись, яку заразу несуть у дім!

Кожен шостий кам’янчанин у 2014 році «підчепив» інфекційну хворобу. Про це на початку 2015-го «КлюЧу» розповів головний лікар Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держсанепідслужби в Хмельницькій області Олег Керничний. За підрахунками СЕС, 2015 року в Кам’янці-Подільському на інфекційні кишкові захворювання захворіло 17576 мешканців, що сальмонельозмайже вдвічі більше, як порівнювати з 2013 р. Було зареєстровано 31 випадок такого небезпечного захворювання як сальмонельоз (у 2013-му - 20).

Звідки береться така шокуюча цифра - від халатного відношення до здійснення господарської діяльності, монополістичної вседозволеності, неможливості контролюючих органів наповну здійснювати свої повноваження чи байдужості людей до власного здоров’я?

«ГУМЕНЕЦЬКА» ДІЙШЛА ДО НІГИНА?

Появу сальмонельозу в районі днями обговорювали за зачиненими дверима під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації. Керівництво ветеринарної медицини в районі мало на руках експертні висновки з Хмельницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, в яких чорним по білому написано про наявність сальмонельозу в пташниках №2Н і №1АН філії «Птахофабрика «Авіс» ПАТ Птахогосподарство «Червоний кордон», що в с.Гуменці.

Як з’ясувалося, зразки для лабораторно-діагностичних досліджень, взяті в гуменецьких пташниках, було відібрано ще 8 червня. Чотири проби яєць курячих харчових завезли в Хмельницький. Рівно за п’ять днів, 13 червня, керівництво ветмедицини в районі отримує експертний висновок про виявлення в пробах збудника сальмонельозу. Та чи забили чиновники в набат, отримавши таку серйозну інформацію? Звичайно, ні. Проблема просто замовчується, а її вирішення, певне, відкладається до «найкращих часів».

І вони, як не прикро, настають досить швидко... 17 червня в інфекційне відділення Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні потрапляє дитина з Нігинського садочка. При огляді лікарі встановили попередній діагноз «Гастроентероколіт». Для дітей зі слабким шлунково-кишковим трактом це доволі часте захворювання, тим паче в літній період. Тому особливого занепокоєння це звернення не викликало.

Та вже наступного дня, 18 червня, до маленького пацієнта приєдналося ще семеро нігинських діток з ідентичною клінікою захворювання. 19 червня інфекційне відділення поповнилося ще трьома малолітніми постраждалими. Загалом у відділення потрапило 11 вихованців однієї збірної групи Нігинського ДНЗ та вихователька. Ще одна хвора дитина з тієї ж групи лікувалася в інфекційному відділенні міської лікарні. Найменшому постраждалому 1,8 місяців, найстаршому - 6 років.

Лабораторні бактеріальні дослідження тривали декілька днів і от нарешті 23 червня в чотирьох захворілих було виявлено бактерію роду Salmonella і встановлено точний діагноз «Сальмонельоз».

Чи була це «гуменецька» сальмонела - наразі важко сказати, але безперечним нині залишається факт потрапляння сальмонели у вільний доступ. Навіть, якщо значну частину продукції піддали термічній обробці, перетворивши у меланж, невідомо, скільки заражених сальмонелою яєць з птахофабрики за цей час потрапило на кам’янецький ринок. Упродовж місяця люди купують яйця, навіть не здогадуючись, яку заразу несуть у дім!

КУЛАКАМИ ПІСЛЯ БОЮ

На початку травня 2014-го розгул сальмонельозу було зафіксовано в першому та четвертому пташниках ПАТ агрофірма «Авіс», що знаходяться в с.Брага. Тоді головний ветеринар району ПАТ "Авіс"Олександр Решетник запевнив, що вся продукція з «Авісу» піде в промислову переробку. Пташиний гігант переробляє яйця, отримані від авісівських курей, на меланж, а заражені кури потрапляють у забійний цех, а звідти, ймовірніше за все, з них роблять кісткове борошно. На пташники наклали карантинні обмеження допоки не буде знищено збудника інфекції.

Пройшов рік - і ситуація знову повторилася. І знову постфактум контролюючі органи вводять карантинні обмеження на два пташники, але вже у с.Гуменці. Нині, відповідно до інструкції, у філії «Авіс» має бути проведений забій птиці неблагополучного пташника, а вся продукція повинна піти в промислову переробку з обов’язковою термічною обробкою.

З тієї пори, як у державі введені карантинні обмеження на здійснення контролю у всіх сферах виробництва і господарської діяльності, немає гарантій, що до рекомендацій ветлікарів стовідсотково дослухаються. Для такого промислового гіганта як ПАТ «Авіс» санітарна обробка одного пташника обійдеться у чималу копійчину. Звичайно така сума ніщо як порівнювати з численними людськими жертвами, та чи зважають на них у нашій країні?...

Багатий рахує гроші, економлячи на профілактиці й дотриманню санітаних норм, а бідний «розплачується» за таку халатність і майже цілковиту безнаказаність зі власного гаманця, купуючи ліки, аби відновити здоров’я, вражене сальмонелою.


ДОВІДКА: Сальмонельоз - інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями, що супроводжується вираженою інтоксикацією і дегідратацією. Salmonella - рід грамнегативних, рухливих, факультативно анаеробних, паличкоподібних мікроорганізмів. Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у грунті та м’ясі - до 1,5 роки, в пташинних тушках - до року і більше. Близько 20 днів зберігаються в молоці, місяць - у кефірі і чотири - у вершково маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 17-24 дні - на шкаралупах яєць. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70оС. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються. Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини. Людина заражається при догляді за хворими тваринами, їх забої, вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження. У деяких випадках джерелом інфекції може бути людина. Вона може передати інфекцію в період від кількох днів до трьох тижнів, іноді носійство зберігається роками. Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом.

Теги: сальмонельоз, ПАТ "Агрофірма "Авіс", с.Гуменці

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.