Перейти на мобільну версію сайту


04.08.2017

КАВУН МАЄ ВЛАСНУ УПАКОВКУ

Майже тисячу тонн кавуна і близько ста тонн дині з’їдають за сезон кам’янчани.
- З кінця червня на кам’янецькому ринку з’явилися в продажу баштанні культури. І за цих майже півтора місяця вже продано 671 т 800 кг кавунів та 58 т 800 кг дині, - розповідає завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №2 ПП «Торговий комплекс-2014» Валерій Пулик. – Щодня на наш оптовий ринок привозять у середньому близько 10 тонн кавуна.

Валерій ПуликСпочатку це були кавуни з-під плівки, тобто розсаду вирощують на полі під плівкою. Вони були хорошої якості: при нормі на кілограм до 60 мг відсотків нітратів, у них було 18, 25, 40, 45, максимум 50%. Я рекомендую ці кавуни вживати дорослим на десерт, окрім маленьких дітей та людей з хронічними захворюваннями.

У таких кавунів тонша шкірка, а це значить, що їх набагато важче транспортувати, бо вони приминаються. Уже з середи цього тижня завозять кавуни з відкритого грунту.

Хоч вони ще не надто солодкі, але вже такі, як мають бути в середині серпня, тому їх потрібно наїдатися, бо вони виводять з організму солі. У них товща шкірка, їх легше транспортувати. А в пошкоджених, придушених ранніх і не лише захована небезпека для людського організму. У всіх баштанних у таких випадках починаються бродильні, біохімічні процеси, і що найнебезпечніше - проходить перетворення нітратів у нітріти, а це вже яд. 

Якщо люди, заплативши гроші за кавун чи диню, не викинуть його, тоді єдиний вихід - добряче обрізати, навіть із здоровою тканиною. У жодному разі не купуйте підпорчені чи прим’яті фрукти й овочі. Зрозуміло, вони дешевші, але потім вам дорожче буде лікуватися. 

Бувало в місто привозили 30-35 тонн кавуна і за півтори доби їх розбирали. Хочу відзначити, що перевищення норми вмісту нітратів у кавунах ще не було. Наша лабораторія атестована лише на контроль за нітратами, проводимо й органоліптичні дослідження. Наші працівники змушені першими скуштувати цю продукцію на смак. За правилами вони повинні отримувати надбавку 10% за те, що наражають свій організм. Це дуже небезпечно восени, у сезон яблук і слив, які по 10-12 разів обприскують, та ще й дешевими хімікатами. Звичайно, нітратів ми в них не знаходимо, а от сторонні запахи - так.

- Валерію Михайловичу, а яка ситуація з динями?

- У динь норма більша і становить 90%. Але в нас з ними вже є багато питань. Лише 2 серпня ми не дозволили продавати на оптовому ринку тонну динь, а за минулий місяць близько 2,7 тонн. Хочу наголосити, що дині дітям не раджу давати їсти, особливо на голодний шлунок. Щодо прим’ятої, то вона небезпечніша за кавун, бо в ній більше цукру, й вона більш схильна до гниття. Тому останнім часом продавці почали возити диню в ящиках, щоб вона менше пошкоджувалася при транспортуванні.

- Ви розповідали, що не можна вживати прим’яті ягоди, а от ми часто бачимо, коли величезні кавуни розрізають, інколи закривають харчовою плівкою і продають. Такі можна споживати?

- У жодному разі й категорично НІ! На оптовому ринку ми це робити суворо забороняємо. А щодо плівки, то під нею швидко утворюються хворобливі мікроби. Кавун має бути у власній упаковці - шкірці. 

- Тож на оптовому ринку все під контролем лабораторії, і не секрет, що ті продукти, які не пройшли контроль, йдуть на інші території продажу.

- Ми це контролювати не можемо, там повинні бути свої контролери, але найбезпечніше купувати в тих місцях, де є контроль. Те, що ми відбраковуємо, потрапляє на стихійні ринки, його продають вздовж дороги. Але людина сама вирішує, що її споживати.

Ми не маємо права вилучати такі продукти, це можна зробити лише через суд, та й власники такої продукції повинні її забрати чи утилізувати, або згодувати свійським тваринам. Кури із задоволення будуть цим ласувати.

- Валерію Михайловичу, цього року баштанні мають вищу ціну за минулий?

- Так. Це зумовлено тим, що кавуна цього року менше посадили, відповідно його менше потрапляє на ринок. Минулого року до вересня ціни помітно падали, то цього року, напевне, підуть вгору. 

Теги: кавун, диня, Валерій Пулик

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.