Перейти на мобільну версію сайту


08.09.2017

БУНТ У М’ЯСНОМУ

ринокУ вівторок, 5 вересня, місто залишилося без м’яса. Підприємці м’ясного павільйону збунтувалися і зачинили всі торгові точки.

Бунт виник через те, що їх ветеринарні закони ставлять на коліна, змушуючи возити тварин по трьох колах пекла. Спочатку потрібно свині повісити кліпсу, а для цього треба цей аксесуар купити і прикріпити із залученням ветеринарного лікаря. А це означає, що слід загрузити свиню в автомобіль і відвезти до ветеринара. Також потрібно зробити клінічний огляд, потім – забити свиню і знову треба, щоб провели попередній клінічний огляд. А перед продажем ще одна експертиза. І ці всі процедури потребують витрати грошей.

Крім того, підприємці скаржаться на те, що за ними дорогами полюють поліцейські разом із ветеринарами, і вони змушені ще й від них відкуплятися.

– Що стосується кліпсування свиней, то це робота ветеринарів на дільницях, і вона має робитися, коли порося народилося. Та вони цього не роблять, а хочуть, щоб ми купували ту кліпсу, – обурюється пані Світлана. – Незрозуміло, для чого це робиться, напевне, для їхньої статистики. Крім того, закліпсовану тварину потрібно пред’явити на ринку з кліпсою, але ж її треба обсмолити і, зрозуміло, що та кліпса розплавиться. Тож розумієте, скільки проблем виникає?

– Ветеринарів не вистачає, набрали молодих на 10-12 сіл. Вони не забезпечені транспортом, а пішки не можуть обійти все, – додає роздратований чоловік. – А в Голоскові ветдільниця взагалі бур’янами позаростала, ніколи там нікого не знайдеш.

ринок-1– Сьогодні досить важко знайти свиню, бо люди не хочуть годувати. А якщо знайшов, то потрібно йти до ветеринарної дільниці, купувати кліпсу, потім із нею вишукувати тварину. Але куди дівати ту кліпсу, якщо не знайдеш свині? – додає пані Наталя. – А тут нам ставлять умову, що лікаря потрібно викликати, тож не буде він із тобою їздити у пошуках її. Та вже тобі пощастило, купивши свиню, вдома її колять, розробляють, але влітку м'ясо швидко псується, а ти маєш із тією тушкою їхати до ветдільниці, щоб показати її лікарю. Отже, перший раз живу свиню пред’явити, другий раз – тушку, а третій раз ту ж тушку веземо на базар, і головний ветеринар хоче, щоб на одному метрі торгової площі її розібрали. За все це нам потрібно заплатити, ще й за всі довідки. Також нас ловлять на дорогах. Це вже набридло, але де другу роботу знайдеш? І вже зиску від цієї роботи немає, бо якщо все позаплачуєш, витратиш гроші на свиню, то й тобі нічого не залишається.

– Така проблема виникла через те, що минулого року було виявлено п’ять випадків африканської чуми, а цього року – один випадок чуми, тож довелося забити всі сім тисяч голів свиней і спалити, – пояснює головний ветеринар Олександр Решетник. – Закон про ідентифікацію говорить, що вона проводиться в домогосподарствах населення. Їх мають кліпсувати господарі тварин, але вони цього не дають робити, бо кліпса коштує грошей. Людина, яка продає свиню, повинна це робити з прокліпсованою твариною. 

– Ви маєте кліпсувати (ідентифікувати) маленьких поросят, а не змушувати нас, заготовачів, це робити дорослим свиням, – каже пані Наталя.
Обурена жінка намагалася розставити крапки над «ї».

– Якщо я сьогодні не приїду на базар із свинею, не візьму у ветеринарній дільниці довідку, не заклеймую свиню, не заплачу 100 гривень за місце на ринку, тоді і вас не потрібно, – звертається до чоловіка. – Це ми заробляємо на вашу зарплату.

– Наші вимоги, – продовжує пані Наталя, – не міняти тарифи на ветеринарні послуги, припинити переслідування заготовачів на дорогах. Людям доводиться платити за відкуп по 300 і більше гривень. Двічі мене штрафували по 700 гривень за день. Я сплатила, а мене викликає виконавча служба і питає, чому не сплатила. У таких випадках виконавці досить оперативні.

ринок-22 лютого 2010 року вийшла інструкція про застосування позначки придатності та ветеринарного штампу і внесення змін по клеймуванню м’яса, але в нас раніше не виникало жодних проблем, а нині вони виникли, бо одним із пунктів цієї інструкції є нечітке визначення, як проводиться попередній огляд. Тому на звернення громадян щодо застосування позначки придатності в 2010 році заступник голови ветеринарної служби України Володимир Горжеєв роз’яснив, як вона застосовується. Отже, після забою туша піддається попередньому огляду та клеймується ветеринарним штампом (попередній огляд), або на розсуд лікаря, який видав довідку в графі «Особливі відмітки» на цій же довідці має право написати «Попередній огляд не проводився», і повторна довідка не видається. Це зумовлено тим, щоб власники тварин співпрацювали із ветеренарними лікарями зони обслуговування.

Тож виявляється, що свиню возять туди-сюди, поки в неї і заготівельника очі не повилазять. А потім у нас з вами вони вилазять, коли ми чуємо ціну на м'ясо. Вони вилазили і цього дня, коли в одному з павільйонів ціна на м'ясо становила 150 гривень за кілограм, і черга була в три ряди.

Врешті-решт ветеринари і продавці м’яса знайшли консенсус і домовилися, що все залишиться, як і було до цього. Тоді ветеринарів випустили із задухлого приміщення. Але заготовачі на цьому не зупинилися, а всі разом пішли на зустріч із головою РДА Василем Сукачем, де була ще раз озвучена обіцянка не вимагати зайвих довідок, але обов’язкові повинні бути, адже м'ясо до споживача має надходити якісне і безпечне. 

Такий ажіотаж підприємців зумовлений тим, що люди самі собі створюють робочі місця, сплачують податки, які, в свою чергу, дають роботу освітянам, медикам і правоохоронцям, у той же час через чиїсь проблеми в галузі у них вони виникають.


Теги: ринок, мясний павільйон

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.