Перейти на мобільну версію сайту


14.06.2013

СЕЗОН КОНСЕРВАЦІЇ – СЕЗОН БОТУЛІЗМУ!

Ботулізм – давно відоме захворювання. Та, здається, чим більше ми про нього знаємо, тим безвідповідальніше ставимося. А дарма... Щороку в Україні реєструється сотня випадків зараження ботулізмом, на жаль, деякі з них призводять до смерті постраждалого. Саме зараз, у період консервації на зиму, про ботулізм варто ще раз нагадати.
- Збудником ботулізму є ботуліністична паличка (клостридія), яка здатна виживати у найнесприятливіших умовах, - розповідає провідний фахівець Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області Оксана Горбатюк. – Потрапляючи в продукти, вона утворює дуже сильну отруту – ботулотоксин. Ботуліністична паличка розмножується у харчових продуктах тільки за відсутності або малої кількості кисню. Саме такі умови створюються при герметизації продуктів у консервованих склянках, а також у кишківнику сонної риби і тварин після забою.
- Оксано Михайлівно, чи можна на око визначити наявність у продукті ботулотоксину?  
- Інколи утворення токсину в консервній банці може проявитися виникненням бомбажу (дуттям) через накопичення в ній газів, що утворюють мікроорганізми. Ботуліністичний токсин характеризується надзвичайною токсичністю та високою стійкістю в умовах навколишнього середовища. Такі інгредієнти як сіль, цукор чи кислота не руйнують його.
- Які ознаки того, що людина захворіла на ботулізм?
- Як правило, захворювання починається через 36 годин після вживання їжі, у якій є паличка ботулізму, однак може виникнути й раніше, навіть через 2 години. З’являється загальна слабкість, головний біль, запаморочення, в очах двоїться. Потім настає параліч м’язів язика, гортані та м’якого піднебіння. При перших ознаках захворювання потерпілого треба госпіталізувати та ввести йому протиботуліністичну сироватку. Якщо цього вчасно не зробити, на другий-третій день після інфікування людина помирає.
- Які продукти харчування є особливо небезпечними?
- Консервації домашнього приготування, оскільки господині не завжди дотримуються обов’язкових санітарних вимог щодо приготування. Це питання нині на часі, оскільки сезон заготівлі домашньої косервації фруктів та овочів, а також риби розпочався. Потрібно дуже ретельно підходити до приготування в’ялених та солених виробів з риби в домашніх умовах, а також до придбання цих продуктів на стихійних ринках. Щоб уберегти свою сім’ю від жахливих наслідків ботулізму, необхідно дотримуватися правил гігієни: ретельно мити сировину в проточній воді, не використовувати для консервування плоди з найменшими ознаками псування, стерилізувати банки та кришки, дотримуватися режиму теплової обробки продуктів, зазначеного в рецепті. Домашні консерви рекомендується зберігати при температурі від 0 до +3оС. Дотримуючись правил особистої гігієни, гігієни приготування овочевих, рибних та м’ясних консервів у домашніх умовах, ви захистите себе і свою родину від небезпечної хвороби.

Теги: ботулізм, СЕС

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями
Діють індивідуальні знижки та на кварц - розпродаж!




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.