Перейти на мобільну версію сайту


29.12.2017

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ВИТРАТИ ЧИ ІНВЕСТИЦІЇ?!

харчуван13 грудня Міністерство охорони здоров’я разом із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини.

У рамках заходу експерти назвали перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблених на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України і Центром громадського здоров’я МОЗ України.

До складу рекомендованих продуктів увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. 

«Намагайтеся споживати корисні продукти зі всіх груп щодня», – кажуть експерти. Отож, що пропонують їсти українцям?

РАДЯТЬ ФАХІВЦІ
1. Овочі та бобові. З’їдайте щонайменше 300 г овочів та 75 г бобових на добу. Наші предки, навіть не маючи уявлення про зміст вітамінів в овочах і про біологічні властивості рослин, широко використовували їх не тільки в харчуванні, але і при лікуванні низки захворювань. Овочі багаті не лише вітамінами, а й мікроелементами, клітковиною і пектиновими речовинами.

2. Фрукти і ягоди: щонайменше 300 г на день. Стигле яблуко – чудовий варіант перекусу і майже половина добової норми вживання фруктів. Той факт, що фрукти це суцільна користь, не вимагає доказів. Фрукти – це сила, здоров'я, краса, а також зміцнення імунної системи і перепона для безлічі захворювань. Залежно від товщини гаманця, вживайте гранати, груші, апельсини, банани, персики, полуниці, чорниці та інші.
3. Цільнозернові продукти, горіхи та насіння: 70 г цільних злаків для жінок та 90 г – для чоловіків. 2 ложки горіхів та насіння на добу. Їжте вівсяну, гречану, пшеничну каші, нешліфований рис, корисними будуть макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.
Цільнозернові продукти покращують травлення, знижують артеріальний тиск, допомагають контролювати вагу, нормалізують рівень цукру в крові, забезпечують організм кальцієм, мінералами та фолієвою кислотою, захищають ясна від запалення та навіть зменшують ймовірність розвитку раку.
4. Молочна та кисломолочна продукція. Низької та помірної жирності, 2,5-3 порції на добу. Кальцій, який міститься в цих продуктах, організм засвоює найкраще. Бажано обирати продукти без цукру і з невисокою жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.
5. Риба, м’ясо, яйця. 2-3 рибні страви на тиждень, переважно м’ясо птиці та 1-2 яйця на добу. Про те, шкідливо чи корисно м'ясо для організму людини, ведуться постійні суперечки. Прихильники вегетаріанства і прихильники соковитих відбивних не можуть дійти згоди вже не одну сотню років, і що цікаво, і у однієї і у іншої сторони знаходяться факти, що підтверджують їхню правоту. Якщо говорити про медичну точку зору на питання, то користь м'яса в раціоні людини сумніву не викликає, але, як це часто буває в медицині, ліки від отрути відрізняється лише дозуванням – м'ясо в тому числі. Організм людини потребує тваринного білку, і від цього нікуди не дітися.
6. Корисні олії та жири: до 70 г рослинної олії на добу. Експерти рекомендують вживати оливкову, соняшникову, лляну та кукурудзяну олії. Надзвичайно корисний, хоч і не ховсім смачний, риб’ячий жир. Багата вітамінами, мікроелементами та мінералами гарбузова олія, виробництвом якої займаються і в нашому регіоні.
7. Споживайте не більше 5 г солі та до 50 г цукру на добу. Українці з'їдають у середньому 12-15 грамів солі на день замість рекомендованих 5. А цукру майже вдвічі більше, ніж належить за нормами ВООЗ – у середньому 32,4 кілограма за рік (2,7 кілограма на місяць). У багатьох європейських країнах ця середня цифра становить 26 кг/рік.
Зайвий цукор вiдкладається як жир. Звiдси такий високий вiдсоток людей, хворих на ожирiння та цукровий дiабет.
8. Вживайте достатньо рідини. Фахівці стверджують, що потреба в рідині в людини складає 4% від маси тіла на добу. Тож, порахувати, скільки літрів ви маєте пити щодня, зовсім не складно.

ЩО ДАЄ «ТАРІЛКА»?
За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя та призводить до виникнення й розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян.

Зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку і заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднання зусиль усього суспільства, – саме такі завдання зазначені в затвердженій Кабміном у листопаді минулого року Концепції розвитку системи громадського здоров’я на 2017-2020 рр.

Нині, за даними МОЗ України, лише 1% фінансування спрямовано безпосередньо на профілактику захворювань, решта 99% коштів та уваги – на лікування громадян. Такий підхід призводить до серйозного навантаження на державний бюджет.

Перша в історії України тарілка здорового харчування стала основою для національної інформаційної платформи «ПроЗдорове», покликаної наблизити кожного українця до здорового та збалансованого раціону. 

Надто дешево здоровий раціон не може коштувати, через високу вартість м’яса, риби, фруктів та інших продуктів. Але варто збалансувати режим харчування, і витрати на їжу не будуть непомірним тягарем для вашого бюджету, а стануть інвестиціями у ваше здоров’я.

Наприклад, Фінляндія сьогодні має найнижчі показники щодо серцево-судинних захворювань. А ще 40 років тому була серед лідерів за кількістю смертей від цих захворювань. Успішно подолати таку тенденцію допомогла активна зміна стереотипів харчування після впровадження відповідних рекомендацій для населення. І досі у Фінляндії поради, як-от «тарілка здорового харчування», є повсюди – в лікарнях, на зупинках громадського транспорту, у школах, дитячих садочках.

СІМ РЕКОМЕНДАЦІЙ
Сім основних рекомендацій щодо правильного харчування звучать так:
споживайте адекватну кількість калорій зі здорових продуктів;
споживайте різноманітну, корисну їжу;
зменшіть споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів;
пийте достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води (зменшіть споживання солодких напоїв, алкоголю – бажано до нуля);
дотримуйтеся правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та інше;
будьте фізично активними, рухайтеся протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

НОВИЙ РІК ЗІ ЗДОРОВ’Я
Ми звикли, що новорічні страви мають бути висококалорійними, ситними а головне – традиційними. Проте і їх можна приготувати з користю для організму, якщо прислухатися до рекомендацій відомих кухарів, котрі пріоритетним напрямком вважають саме здорове харчування. Отож, пропонуємо декілька рецептів новорічного меню, які потішать своєю збалансованістю та корисністю.

оливэСАЛАТ ОЛІВ'Є ІЗ ЗАПЕЧЕНИХ ОВОЧІВ ІЗ ДОМАШНІМ МАЙОНЕЗОМ
Інгредієнти на 2 порції:
Для салату:

2 моркви;
2 картоплі;
200 г телятини;
100 г замороженого зеленого горошку;
2 солоних огірка;
половина невеликої цибулини;
вершкове масло (для смаження);
сіль, перець за смаком
Для майонезу:
2 жовтки;
1 ст. л французької гірчиці з зернами;
сік половини лимона;
дрібка солі;
100 мл олії.

Овочі миємо і ставимо запікатися в духовку за температури 180 градусів до готовності. Разом із овочами запікаємо м'ясо у фользі з невеликою кількістю солі. Коли м'ясо і овочі будуть готові, виймаємо з духовки, даємо їм трохи охолонути і ріжемо великими скибками. Огірок також ріжемо великими шматками, а цибулю дрібно. У пательні підсмажуємо горошок з вершковим маслом протягом 5 хвилин.

Готуємо майонез – в мисці збиваємо вінчиком жовтки з сіллю, гірчицею і лимонним соком до отримання однорідної маси. Потім невеликими порціями починаємо вливати олію і продовжуємо збивати, поки не додамо всю олію та майонез не набуде однорідної консистенції. У салатнику змішуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезом, додаємо сіль і перець за смаком.

мясоНОВЕ М'ЯСО ПО-ФРАНЦУЗЬКИ
Інгредієнти:

свинячий биток;
цибуля;
цукор;
оцет яблучний;
олія;
сир брі;
сіль, перець.

Нарізаємо тонкі битки зі свинини, застелюємо їх харчовою плівкою і відбиваємо. Солимо і перчимо з обох боків.

Чистимо цибулю від лушпиння і робимо цибульний конфітюр. Для цього цибулю дрібно ріжемо і обсмажуємо на добре розігрітій олії до м'якості. Додаємо оцет, добре перемішуємо і томимо цибулю на невеликому вогні ще 15 хвилин. Додаємо цукор, перемішуємо і томимо далі на маленькому вогні, доки цибуля не стане прозоро-коричневою.

Деко застелюємо пергаментом, викладаємо битки і відправляємо на 10 хвилин в розігріту до 180 градусів духовку. Дістаємо м'ясо з духовки, нарізаємо тонкі скибочки сиру брі, викладаємо їх на м'ясо. На сир викладаємо трохи цибулевого конфітюру і знову ставимо в духовку ще на 10 хвилин. Перевіряємо готовність м'яса, розрізавши його. Воно повинно бути без червоних прожилок і не пересушеним.

полентаПОЛЕНТА
Інгредієнти на 2 порції:
100 г кукурудзяної крупи;
250 мл води;
в'ялені томати;
часник;
сіль;
вершкове масло.

У каструлю налити воду, засипати крупу, посолити. Варити на маленькому вогні, поки крупа не стане м'якою. Активно помішувати. Додати дрібно нарізані в'ялені томати і розчавлений зубчик часнику (за бажанням). Змастити форму для запікання вершковим маслом, викласти зварену крупу і запікати в духовці протягом 20 хвилин за температури 180 градусів. Дістати з духовки. Можна вживати поленту як гарячою, так і холодною у вигляді гарніру або окремої страви.

картопляКАРТОПЛЯ ЗАПЕЧЕНА З ПЕЧЕРИЦЯМИ
Інгредієнти на 3 порції:

6 картоплин;
70 г вершкового масла;
100 г печериць/глив;
50 г цибулі;
1 зубчик часнику;
сіль, перець за смаком;
розмарин.

Картоплю розрізати вздовж на дві частини. Кожну частину нарізати ще впоперек. Розтопити в каструльці вершкове масло, поки воно не стане рідким. Викласти картоплю в форму на пергамент, рясно змастити розтопленим маслом. Додати сіль, перець, розмарин. Зубчик часнику розчавити плоскою частиною ножа і покласти до картоплі. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку. Гриби помити, нарізати великими шматками. Цибулю нарізати дуже дрібно й обсмажити на вершковому маслі декілька хвилин, додати печериці й перемішати, смажити кілька хвилин. Посипати картоплю тушкованими грибами і довести до готовності в духовці.

хекФІЛЕ ХЕКА НА ПОДУШЦІ З КУСКУСУ ТА ОВОЧАМИ
Інгредієнти на 1 порцію:
200 г філе хека (1 штука);
30 г кускусу;
2 томата чері;
половина невеликої червоної цибулі;
половина лимона;
дрібка насіння фенхелю;
1-2 ст. л. оливкової або соняшникової олії;
сіль, перець за смаком.

Запарюємо кускус окропом в невеликій мисці і даємо йому настоятися 5 хвилин під кришкою. У цей час на пательні обсмажуємо тонко порізану цибулю і порізані великими шматками томати на оливковій або соняшниковій олії. Додаємо сіль і перець, насіння фенхелю, сік чверті лимону. Потім викладаємо на пательню кускус, добре перемішуємо і знімаємо з вогню. Філе хека трохи присолюємо. На пергамент викладаємо кускус з овочами, зверху викладаємо рибу, загортаємо в конверт і перев'язуємо з двох сторін кулінарною ниткою. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин. Обережно розкриваємо конверт і подаємо на тарілці, поливши рибу соком чверті лимона.


Теги: економіка, тарілка здорового харчування

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями
Діють індивідуальні знижки та на кварц - розпродаж!




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.