Перейти на мобільну версію сайту


27.06.2014

ПЕРШІ ДИНІ З НІТРАТАМИ

Минулого тижня на базарі з’явилися дині. Не встигли постачальники продати першу партію товару, як ветлікарі забили на сполох.
- Експертиза показала перевищений вміст нітратів у продукті, - розповідає лікар-ветсанексперт лабораторії ветсанекспертизи №2 на ринку Ольга Починок. - Якщо допустимий вміст нітратів уDSC_0280.JPG дині становить 90 мг/кг, то ми зафіксували аж 543 мг/кг! Ми миттєво повідомили підприємця, який завіз диню на ринок, про те, що він не може її продавати. Відповідно до закону, ми не маємо права вилучати товар, тож сподівалися винятково на порядність постачальника й те, що він не виїде за межі ринку й не продасть продукцію у якомусь іншому місці.
Зауважимо, що того дня на кам’янецький ринок було завезено 400 кг баштанних із завищеним вмістом нітратів. Завдяки оперативності працівників ветмедицини проблему вдалося вчасно локалізувати.
Нагадаємо, нітрати - це солі азотної кислоти, які накопичуються в продуктах і воді при надлишковому вмісті в грунті азотних добрив. Дослідниками встановлено, що нітрати і нітрити викликають у людини кисневе голодування, рак шлунку, негативно впливають на нервову і серцево-судинну системи, на розвиток ембріонів.
Забувши про всі закони природи, споживачі накидаються на солодкі баштанні, забуваючи, що кавуни та дині зазвичай дозрівають у середині серпня. Тож не варто забувати, що ранні фрукти будуть нашпиговані небезпечними для здоров’я хімікатами.
- Ми знову звертаємося до кам’янчан з проханням бути уважними на ринках міста, - додає Ольга Богданівна. - Безумовно, продукція, яка продається на наших ринках, проходить ретельну перевірку. Але ми не можемо гарантувати якість того, що люди купують на так званих стихійних dunya.jpgринках.
Два роки тому ми вже зіштовхувалися з проблемою масового перевищення нітратів у продуктах, зокрема в баштанних. Тож, вважаємо, краще проблемі зарадити аніж потім пожинати гіркі наслідки.
- Контроль за вмістом нітратів уведено у зв’язку із застосуванням у рослинництві неконтрольовано великої кількості найрізноманітніших пестицидів та азотовмісних добрив, - продовжує лікар-ветсанексперт. - Згідно з Законом України «Про безпечність і якість харчових продуктів», власники рослинних продуктів, призначених для продажу на ринку, зобов’язані подати їх для дослідження в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Придатність рослинних продуктів до споживання людиною підтверджується експертним висновком лабораторії. В разі, якщо у фруктах буде виявлено перевищення норми вмісту нітратів, їх заборонять продавати, а продавця змусять утилізувати небезпечну продукцію.
Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров'я, Ольга Починок радить дотримуватися декількох правил:
1. Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Про те, яку бомбу ви можете придбати біля дороги, розповідати немає потреби. Запам'ятайте самі, і розкажіть іншим: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
2. Не робіть покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де накладені кавуни чи дині.
3. Відмовляйтеся від пропозиції нарізати продукт.
4. Перш ніж подати кавун чи диню на стіл, їх потрібно ретельно вимити. Нарізані фрукти краще подавати часточками, попередньо надрізаними на кілька шматочків. Так менше бактерій зі шкірки зможуть потрапити в організм.
Не виключаємо й того факту, що не всі захочуть дослухатися до порад експерта, а спокуса поласувати ранніми баштанними буде великою. Як дізнатися про симптоми отруєння продукцією?
На ознаки інтоксикації вкажуть: раптова стомлюваність, головний біль, блювота, діарея, лихоманка, судоми.
Якщо у вас з’явилис ці симптоми, необхідно терміново викликати швидку допомогу, і в жодному разі не
Отруєння нітратами розвивається швидко. У перші шість годин після вживання в їжу неякісних продуктів з’являються нудота, блювання. Можливі запаморочення, болі в області печінки і діарея. Розвивається слабкість, дихання стає прискореним, можливе порушення координації. При перших симптомах отруєння потрібно випити теплої води і викликати блювоту. У важких випадках можна повторити процедуру, додавши у воду активоване вугілля (5 таблеток для дітей, 10 — для дорослих). Для поліпшення самопочуття можна випити кілька таблеток глюкози, аскорбінової кислоти або просто солодкого чаю з лимоном. А якщо симптоми не проходять і самопочуття поступово погіршується, то без термінової госпіталізації не обійтися.
Отруїтися нітратовмісними продуктами найбільше шансів у матерів, що годують дітей, та дітей до одного року. Також отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих людей, які страждають хронічними захворюваннями. Зокрема, цукровим діабетом, виразками, тощо.
- Не купуйте продукцію, яка починає псуватися, - наостанок радить Ольга Богданівна. - Трапляється, що фрукти чи овочі під час транспортування чи побилися, чи дали тріщину, і в цьому місці за якийсь час почався процес гниття. Якщо думаєте, що ви зріжете ушкоджене місце, то немає гарантій, що бактерії не розмножилися по всьому овочі чи фрукту.
Краще купувати цілі, неушкоджені продукти й за сезоном. Не ризикуйте власним здоров’ям, бо його легше за все підірвати.

Теги: нітрати, баштанні культури

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.