Перейти на мобільну версію сайту


09.02.2018

ХЛІБ ПОДОРОЖЧАЄ З КВІТНЯ

хліб-1Принаймні, такий прогноз сьогодні дають хлібопекарі. В об'єднанні підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром» кажуть, що в 2018 році ціна на хлібну продукцію в середньому зросте на 7-8%. Мовляв, ціна виросте в межах закладеного на наступний рік рівня інфляції.

Чого очікувати кам’янчанам у нинішніх умовах нестабільної економіки, ми запитали в одного з найбільших виробників хліба та хлібобулочних виробів у регіоні, директора ТОВ «Український кристал» Володимира Юр’єва.

– Володимире Васильовичу, все ж Ваші прогнози щодо здорожчання хліба які?

– На жаль, ціна на хліб зросте. Лише за січень ми маємо подорожчання по шести складових, що формують на світ появу буханки: збільшилися ціни на газ, електроенергію, пальне, зросли податки та мінімальна заробітна плата. Якщо хлібопекарі дозволяють собі піднімати ціну на хліб раз у рік, то, повірте, це не виправдовує тих сукупних затрат, що маємо впродовж року. Швидше за все, подорожчання припаде на квітень – це якраз той період, коли в мукомелів стає менше запасів борошна, й відповідно ціна на нього зростає. Проте не варто звинувачувати їх у суттєвому впливі на ринкову ціну готового продукту. Насправді, якщо порахувати затрати в цій галузі, то вони стовідсотково будуть виправданими.

Колись ціну на борошно регулював Фонд держмайна, в країні працював Держрезерв. На сьогодні Фонд ці функції не виконує, чим він займається, взагалі незрозуміло. Нині бізнесу важко працювати, скажу більше – ситуація критична. Найважче – звільняти людей та піднімати ціну на продукцію. Якщо раніше ми мали дві проблеми – здорожчання долара та конкуренція Польщі, як роботодавця, то сьогодні є лише одна проблема, остання. Відтік робочої сили за кордон – це проблема №1, яка має вирішуватися на державному рівні.

– Ваше підприємство справляється з нинішньою нестабільністю?

– Щоб постійно бути на плаву, потрібно не сидіти на місці. Ми завжди в творчому пошуку. Сьогодні в ТОВ «Український кристал» випікаємо 24 види хліба, близько 40 видів булочок та 35 – печива. Щомісяця технологи підприємства мають представити на розгляд нашої комісії три новинки, які потім запускаємо у виробництво. Нещодавно головний технолог перебував на стажуванні в Голландії. Самовдосконалення і розвиток у нас у пріоритеті.

хліб-2– Попри скрутне становище в хлібопекарській галузі, Ви все ж не відмовляєтеся від соціальних програм. Чому?

– Ми намагаємося тримати постійний зв’язок з нашими клієнтами, і він має бути якісним. Наразі маємо три види соціального хліба, ціни на які дешевші. У фірмових міні-пекарнях після 19:30 можна придбати хліб за зниженою ціною, черги в цей час постійні. Кам’янчани таку ідею сприйняли дуже позитивно, та й підприємство має в рази менше повернень продукції. 

Більше півроку, як існує меценатський проект «Вікно безкоштовної продукції» у міні-пекарні, що навпроти старого «Фуршету». Участь у ньому може взяти кожен, хто має змогу та бажання поділитися й допомогти іншим. Для цього достатньо придбати якусь продукцію в пекарні й залишити її у спеціально відведеному для цього «Вікні безкоштовної продукції».

– Це щось на кшталт «Підвішеної кави», коли ти можеш придбати каву собі й заплатити за людину, яка не має грошей для такої покупки?

– Так. У «Вікно безкоштовної продукції» можна придбати й залишити хліб чи булочку, яку потім візьмуть ті, хто їх потребує. Як уже казав, ми намагаємося максимально тісно тримати зв’язок з нашими клієнтами. Для цього в міні-пекарнях встановили скриньки для опитування, куди кожен охочий може написати зауваження чи пропозиції. Були навіть такі, що пропонували модернізувати певні рецепти.

Також ТОВ «Український кристал» не перший рік допомагає міському ЕНЦУМу, куди віддаємо залишки хліба, яким годують тамтешніх тварин.

– Міні-пекарні виправдали своє призначення?

– Безумовно. Хоч це був і дороговартісний проект, але вартий, аби його реалізувати. Сьогодні по місту з’явилося чимало міні-пекарень, кондитерських, які намагаються нас наслідувати. І це добре, бо бізнес повинен розвиватися. Міні-пекарні стабілізували відносини з покупцями, нас прийняли як потужну компанію на ринку хлібобулочних виробів. І ми намагаємося відповідати встановленим високим стандартам.

– Повертаючись до теми здорожчення хлібобулочної продукції, які кроки варто зробити, аби зупинити цей процес?

– На місцевому рівні ця проблема не вирішується, це компетенція держави, яка має створити для бізнесу чесні й однакові правила гри. А ще потрібно налагодити якісну роботу Держрезерву, який би і регулював цінову політику на ринку. Питання швидше політичні, аніж економічні. Бо ж бізнес у нинішніх умовах робить усе можливе, аби вижити й мати своїх клієнтів.


Теги: ціни на хліб, ТОВ "Український кристал", Володимир Юр’єв

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Інше

ТОВ  "Проттех" пропонує виготовлення мобільних швидкозбірних конструкцій на каркасній металевій основі. Мало того, що це найдешевший спосіб зведення об'ємних приміщень (до 2000 кв. м), це ще і можливість значно економити на електроенергії.
Ми пропонуємо:
Виготовлення конструкцій з металу:
    • Швидко збірні конструкції різноманітного призначення (ангари, склади, автомийки, СТО)      
    •...




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.