Перейти на мобільну версію сайту


02.12.2016

ЧЕРВОНЕЦЬ ЗА ХЛІБ?

хліб-1Чого чекати від хлібопекарів у 2017 році?
Асоціація пекарів України заявила, що хліб повинен подорожчати до кінця року до 20% через подорожчання борошна і ще на 15% у разі підвищення мінімальної заробітної плати. Чи є підстави для такого серйозного зростання ціни на хліб та чи варто готувати кам’янчанам гаманці до здорожчання основного соціального продукту, ми поцікавилися в кам’янецького хлібопекаря, директора ТОВ «Український кристал» Володимира Юр’єва.

- Якщо дивитись на ситуацію з бізнесової точки зору, то було би адекватно вже піднімати ціну на хліб, - каже Володимир Васильович, - адже мало не щомісяця дорожчають енергоносії та їхні складові. Після рахунків, які отримуєш, ловиш себе на думці, куди ці всі витрати закладати?!

За останні два місяці здорожчала сировина, борошно скочило в ціні. З 1 грудня до 1600 грн зростає мінімальна зарплата, яка також є однією зі складових розрахунку вартості продукту. А з 1 січня, самі знаєте, мінімальна зарплата має бути не менше 3200 грн. Нас ставлять перед фактом, а чому така цифра, відносно чого вона прорахована і чи прорахована взагалі залишається лише здогадуватися.

Безумовно, заробітну плату потрібно піднімати, але це варто робити поетапно, а не такими різкими скачками. Збільшення заробітної плати - це природний процес, хай так і йде, адже відповідно збільшується купівельна спроможність громадян, але як це не парадоксально, багато платежів у нашій країні мають прив’язку до мінімальної зарплати, тож зростання, можливо й незначне, неминуче у всіх галузях виробництва.

До нового року ми триматимемо ситуацію під контролем, адже маємо запас борошна, й вартість хліба не збільшуватимемо, а от після, ймовірніше за все, вона зросте. Замість звичних сьогодні 7 грн. за буханку у фірмових магазинах кам’янчани, можливо, купуватимуть її за 10 грн. Зрозуміло, що ціна в інших торгівельних точках буде вищою.

- Кілька років тому Ви зробили ставку на відкриття фірмових магазинів, відтак у місті з’явились міні-пекарні, в яких кам’янчани можуть придбати не лише продукцію без накрутки, а й зі знижками. Задоволені результатом роботи?

- Безумовно. Ціна від виробника - це перший плюс, який отримують споживачі, купуючи нашу продукцію. Не менш успішно працює і знижена торгівля: після 19:30 в наших фірмових магазинах можна придбати хліб зі знижкою 20%. 50% знижка діє на зачерствілу продукцію. Рештки продукції за зниженою ціною купують фермери для годівлі худоби. Залишки, як благодійна допомога, йдуть для тваринок, які перебувають у місцевому еколого-натуралістичному центрі.

У такий спосіб ми уникаємо повернення продукції на виробництво. Кам’янчани можуть бути 100-відсотково впевнені, що їм не готують свіжий хліб зі вчорашнього. 

- У який спосіб Ви здійснюєте контроль за продукцією, що надходить на прилавки магазинів?хліб

- Маємо 3-ступеневий контроль за якістю, тобто троє людей на різних етапах виробництва несуть персональну відповідальність за непотрапляння браку до столу кам’янчан. Що мається на увазі під словом брак? Наприклад, через перепади напруги на декілька хвилин блимнуло світло, а ми вже маємо браковану продукцію та збитки в декілька тисяч.

- Можна сказати, що фірмові міні-пекарні ТОВ «Український кристал» сформували вимогливого й вибагливого покупця, який гарантовано купує якісні хлібобулочні вироби.

- Можна сказати, що ми не прогадали із задекларованим форматом торгівлі. Ми чітко знаємо, скільки хліба та хлібобулочної продукції продаємо. Ми маємо щоденну аналітику, адже напряму спілкуємося з покупцями, знаємо їхні побажання та можемо прораховувати, на що краще зробити акцент. Постійні покупці мають наші дисконтні картки та гарантовану знижку, що також економить їхній сімейний бюджет. Зрештою, покупець сам виступає регулятором на ринку роздрібної торгівлі. Якщо у фірмовому магазині одна ціна на хліб, а в інших значно перевищує цей показник, то він сам обирає, де краще купувати. Є магазини, які відмовляються з нами працювати, адже хочуть встановлювати велику накрутку, а ситуація на ринку їм цього не дозволяє. 

- Знаємо Вас як новатора, який ніколи не сидить, склавши руки. У наступному році будуть нові проекти від «Українського кристалу»?

- Виробництво винятково хліба має низьку рентабельність, саме тому ми працюємо також із кондитеркою, яка заробила гарну репутацію на ринку. Навесні наступного року плануємо запустити квасовий цех. При порізці хліба маємо відходи крихти у 50-100 кг щоденно. Її та хлібні рештки можна використовувати для виробництва квасу.

Виготовлятимемо натуральний, зварений на хлібі квас, без консервантів, термін зберігання якого буде всього декілька днів.

Також сьогодні інтенсивно працюємо з виробництвом тортів, плануємо відправити наших технологів на навчання, аби зовсім скоро кам’янчани мали можливість за доступною ціною насолоджуватися кондитеркою європейського зразка.

- «Український кристал» - частий рекордсмен різних змагань та виставок - то найбільший коровай, то найбільший торт... Чим плануєте ще дивувати?

- Активно працюємо над створенням фірмового торта Кам’янець-Подільський, який презентуватиме наше місто. Щодо сировинної складової, то він буде без борошна, на основі бізе, легкий для споживання. Наразі працюємо над дизайном упаковки, яка була би зручною для туристів. Погодьтеся, приємно привозити з міста, в якому побував, щось на згадку, і вдвічі приємніше, коли це солодкий смаколик.


Теги: ціна на хліб

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:










Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.