Перейти на мобільну версію сайту


13.04.2018

ПАСКИ В МУЗЕЇ ХЛІБА

паска -1Цього тижня в музеї хліба ПДАТУ пройшло відкриття виставки великодніх пасок. З вітальними словами до присутніх звернулися ректор університету Володимир Іванишин, голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, перший заступник Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко, протоїєреї Олександр Цісар та Юрій Матвійцов, представники міської та районної влади.

Бібліотекар Майя Дурицька провела невеличкий екскурс, розповівши про культурні традиції українського народу, пов’язані з Великоднем та випіканням пасок.

Великдень – це цілий комплекс прадавніх звичаїв та обрядів, яких дотримувалися наші пращури з сивої давнини. У першу чергу, це 40-денний піст, або ж Великий піст (7 тижнів), один із найсуворіших постів, впродовж якого люди намагалися утриматися від розваг та споживання скоромного. Останній тиждень посту – підготування господи та родини до самого дійства. Це і готування ритуального хліба – паски, різних наїдків, фарбування та розписування яєць.

паска-2Неможливо уявити Великдень без паски. Зовнішнє оздоблення короваю знеособилося, лиш збереглося в деяких районах Галичини в традиційному вигляді. Раніше випікалися паски трьох кольорів – жовті, білі та чорні, і посвячувалися сонцю (небу), покійникам (повітрю) і людям (землі). Паски хоч і відрізнялися за розміром, але всі мали високу круглу форму. Зверху ліпили з тіста хрест, шапку прикрашали поливою, посипали зерном. У наш час якоїсь усталеної композиції в оздобленні ритуального хліба немає.

Посередині круглого короваю розміщують велику квітку з тіста, а біля неї навхрест 4 менші подібні квітки. Паска уособлює стародавню модель світобудови. Центральну квітку можна трактувати як сонце, під неї клали солом’яний хрестик – символ світла.

Неабиякою популярністю користуються сучасні паски. Зараз демонструється неперевершена вправність у їхньому оздобленні – цукати, родзинки, мигдаль, глазур, шоколад. Пекти великодні калачі прийнято в четвер або суботу на Поділлі, Галичині, Гуцульщині. Цей процес має неодмінно супроводжуватися повним спокоєм і тишею в оселі.

Отже, щоб ознайомитися з мистецтвом випечених пасок, на виставці було представлено 85 різновидів від 58 авторів з різних областей України – Тернопільської, Хмельницької, Львівської, Волинської, Чернівецької. Навіть польська паска органічно визирала з-посеред українських.

 Ольга ПРОКОПОВА. 


Теги: музей хліба, виставка пасок

Дивіться також:





Повернення до списку





Реєстрація
Забули пароль?
 
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:








Меблі

Ексклюзивні вироби з акрилового та кварцового каменю Staron®, Radianz®:
кухонні стільниці, барні стійки, рецепції;
сходи, підвіконня, басейни
Та багато інших елементів інтер’єру за вашими побажаннями
Діють індивідуальні знижки та на кварц - розпродаж!




Наша адреса: 
Україна,
м. Кам'янець-Подільський, 
вул.Соборна, 27.